Arst: solaarium tõstab nahavähi riski 74 protsenti

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solaarium annab küll kauni jume, kuid võib põhjustada ka raskeid nahakahjustusi.
Solaarium annab küll kauni jume, kuid võib põhjustada ka raskeid nahakahjustusi. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Arstiteaduskonna üliõpilane ja abiarst Elen Vettus rääkis «Terevisioonis», et teadusuuringute järgi on solaariumi kasutajatel tõenäosus haigestuda melanoomi 74 suurem ning seega on statistika piisavalt veenev, et kaaluda alaealistel solaariumi kasutamise keelamist.

Mitmetes Euroopa riikides nagu Saksamaal, Prantsusmaal, Inglismaal ja Austrias on alaealistel solaariumi kasutamine kosmeetilisel eesmärgil keelatud. Eestis on sarnase ettepaneku Terviseametile läkitanud Dr. Niine Nahakliinik – arstide sõnul on solaariumikasutajatel tunduvalt suurem tõenäosus melanoomi haigestumiseks, kirjutab teadus.err.ee.

Onkoloog Marianne Niin lisas, et Eestis on alla 35-aastaste inimeste solaariumikasutus Euroopa kõrgeim, samas on põhjamaine nahatüüp kõige õrnem ning saab kõige kergemini kahjustada.

Nooruses tehtud vead võivad Niine sõnul mõjutada kogu järgnevat elu, sest kõik ultraviolettkiirguse doosid, mis on elu jooksul saadud, kahjustavad naharakkude DNAd ning melanoom ei teki mitte sünnimärgist, vaid naha pigmendiraku kahjustusest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles