Notarid soovivad suuremaid õigusi abielu lahutamiseks

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Notarite koda toetab ettepanekut anda neile suuremaid õigusi abielu lahutamisel, näiteks koos lepitamisega või juhul, kui mõlema abikaasa elukoht ei ole Eesti. Koja hinnangul vähendaks selline muudatus kohtute töökoormust.

Praegu kehtiva perekonnaseaduse järgi lahutatakse abielu perekonnaseisuasutuses, kui selleks on ühine kirjalik avaldus ja mõlema elukoht on Eestis. Kohtus tuleb lahutada siis, kui abikaasad vaidlevad abielu lahutamisega seotu üle või kui ühe või mõlema abikaasa elukoht ei ole Eestis. Justiitsministeerium pakkus seaduse rakendusprobleeme käsitlevas analüüsis välja, et ehk võiks ses osas notarite õigus pisut laiendada.

«Juhul, kui abikaasade vahel puudub vaidlus abielu lahutamise üle, siis ei ole põhjendatud anda see õigus vaid kohtutele põhjendusel, et mõlema abikaasa elukoht ei ole Eestis,» leiab ka notarite koda oma arvamuses justiitsministeeriumile.

«Praktikas on sageli soovitud notari juures abielu lahutada, kui ühe abikaasa elukoht on välisriigis (näiteks on lahkutud Soome elama ja/või töötama). Paraku kehtiva õiguse alusel ei ole see võimalik ja sellise piirangu seadmine koormab kohtuid asjatult,» kirjeldas notarite koda.

Samuti tegi notarite koda ettepaneku kaaluda võimalust anda vaid notaritele õigus lahutada abielu poolte kokkuleppele, sest notar saaks abikaasasid nõustada ka varalisi õigusi puudutavates küsimustes, milleks perekonnaseisuametnikul pädevust ei ole. Nende hinnangul on praktikas palju arusaamatusi ja probleeme tekkinud sellest, kus endised abikaasad saavad abielu ajal ühe nimele registreeritud vara jagamise vajadusest teada alles siis, kui sellega tahetakse tehinguid teha. «Lisaks õigustatud küsimusele, miks vara jagamise vajadust lahutamisel ei selgitatud, võib pikemalt peale abielu lõppemist ühisvara jagamata jätmine tekitada hilisemaid vaidlusi ja absurdseid olukordi ühisvara koosseisu kindlakstegemisel,» kirjutab notarite koda ja lisab, et notar saaks enne abielu lahutamist läbi viia lepitusmenetluse.

Justiitsministeeriumi eraõiguse talituse juht Indrek Niklus ütles, et on selle poolt, et inimesed notareid nii abielu sõlmimisel kui lahutamisel sagedamini kaasaks. Samas välismaal olevate isikute lahutamise osas tal kindlat seisukohta esialgu ei olnud. «Siin on argumente ühelt ja teiselt poolt. Kuna notar sisuliselt vaidlust ei lahenda, aga kui inimene on välismaal, siis notar ei saa elulist infot, ehk kas isik on andnud oma hea tahte avalduse, kas tõesti kõik asjaolud on kontrollitud, et isik kohale tulla ei saa. Lisaks pole välistatud, et kohaldatakse hoopis selle välisriigi õigust, kus teine isik on. Selliste küsimuste lahendamiseks pole notaritele praegu pädevust antud,» sõnas ta.

«Aga selle vastu, et notareid rohkem kaasata, me küll ei ole, sest notarid on väga asjatundlikud ja ka lepituses on nad kahtlemata targemad, sest nende ülesanne ongi varaküsimusi igapäevaselt selgitada.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles