Prognoos: toiduäri ootavad ühinemised ja ülesostmised

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Potisepp.
Sirje Potisepp. Foto: Toomas Huik
Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp ennustas, et sel aastal saavad ühinemised ja ülesostmised siinses toiduäris sisse uue hoo.

Potisepp rääkis eile toimunud toiduliidu pressiüritusel, et kuigi prognoose on raske teha, tuleb aasta jooksul kindlasti ülesostmisi, mahamüümisi ja ühinemisi. Väikestel nišitootjatel võivad tema sõnul olla küll omad eelised ja kindel tarbijaskond, kuid tänases olukorras saavad suured lihtsalt paremini hakkama.

Lisaks muutub osa hiljuti Eesti toiduärisse tulnud võõromanikke olukorra halvenedes tõenäoliselt närviliseks ja see viib mõtetele oma ettevõte või osalus müüki panna. «Nemad ei ole arvestanud kohese väga suure tagasilöögiga, sest viimased aastad on nool kogu aeg ülespidi olnud,» selgitas Potisepp.

Teine selle aasta oluline märksõna toiduäris on Potisepa arvates private labelite ehk omatoodete jõuline arendamine jaekettide poolt.

Eesti tootjatele see positiivne uudis pole, sest nad ei suuda pakkuda nõutavat hinda. «Siin on võta või jäta variant – kas annad sellise hinna, kas annad nii palju allahindlust või lihtsalt kukud sortimendist välja. See on jõupositsioon ja siin on karta, et Eesti tooteid jääb kauplustes vähemaks,» oli Potisepp veidi murelik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles