Ekstravertsus soodustab juhusuhteid

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Psühholoogia Sinule

Tallinna Ülikooli psühholoogia bakalaureuseõppe lõpetanud Kadri-Ann Annuse uuringust selgus, et mida ekstravertsem on inimene, seda rohkem võib tal olla juhusuhteid, kirjutab ajakirjas Psühholoogia Sinule TLÜ psühholoogiatudeng Kaja Mädamürk. 

Kui inimesel on kalduvus või valmisolek luua seksuaalsuhteid ilma tunnete või kohustuseta suhete jätkamiseks, nimetatakse seda sotsioseksuaalsuseks. Need inimesed, kelle sotsioseksuaalne orientatsioon on kõrge, on sagedamini lühiajalistes seksuaalsuhetes, millel puudub emotsionaalne side või pühendumus.

Madalama sotsioseksuaalse orientatsiooniga inimesed vajavad enne seksuaalsuhet kindlustunnet ja usaldusväärset partnerit, samuti on nad rohkem pühendunud oma suhtele.

Sotsioseksuaalsuse mõiste kasutuselevõtjate, USA teadlaste Steven W. Gangestadi ja Jeffry A. Simpsoni uurimuste tulemused näitasid, et sotsioseksuaalse orientatsiooniga inimesed peavad partneri valikus kõige olulisemaks füüsilist atraktiivsust ning madala sotsioseksuaalsusega inimesed väärtustavad hoolivust, vastutustunnet ja truudust.

Annuse uurimuse eesmärk oli leida need iseloomuomadused, mis on seotud noorte inimeste seksuaalkäitumisega. Eelnevad uurimused on näidanud, et ekstravertsetel inimestel on elu jooksul rohkem seksuaalpartnereid ja nad suhtuvad juhuslikesse seksuaalsuhetesse leebemalt. Nii leidis kinnitust ka Annuse püstitatud väide, et ekstravertsus ja sotsioseksuaalsus on omavahel otseselt seotud.

Samuti selgus, et kõrgem neurootilisus on seotud madalama sotsioseksuaalsusega, millest võib järeldada, et ärevad ja tujukad inimesed ei tunne olulist vajadust lühiajaliste seksuaalsuhete järele.

Kõige tugevam seos oli aga meelekindluse ja madala sotsioseksuaalsuse vahel. Kohusetundlikud ning sihikindlad inimesed eelistavad suurema tõenäosusega püsisuhet, samas kui vähese enesedistsipliiniga inimestel on rohkem juhusuhteid.

Mehi ja naisi võrreldes selgus, et mehed suhtuvad sotsioseksuaalsusesse pigem heakskiitvalt ja fantaseerivad juhuseksist rohkem, aga tõenäoliselt on lühiajalisi suhteid meestel ja naistel keskmiselt sama palju.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles