Nõustaja: iga naine väärib meest, kes tõstab ta teistest naistest kõrgemale

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naine24 lugeja kirjutas «Küsi nõu» rubriigis SA Väärtustades Elu nõustajatele olukorrast, kus tema elukaaslane on oma naiskolleegiga liialt tihedalt suheldes tekitanud arusaadavalt palju armukadedust ning otsustanud oma suhtes aja maha võtta, kuid eitab seejuures suhet kolleegiga. PREP-paarisuhtekoolitaja Kaia Kapsta rõhutas oma vastuses, et iga naine väärib meest, kes tõstab ta teistest naistest kõrgemale, mitte ei põhjusta armukadedust teiste naiste suhtes.

«Nad helistavad öösiti ja saadavad sõnumeid üksteisele ja siis kallim veel üritab minu eest varjata seda. Kõigiks meie probleemideks on just tema töökaaslane, ta küll on minust ja minu kallimast tunduvalt vanem, aga ikkagi mind hirmutab see suhtlemine nende vahel,» kirjutas lugeja.

Kaks nädalat tagasi otsustas tema kallim teha 1-2 kuuks pausi, et vaadata, mis edasi saab. Selle aja jooksul jõudis mees oma naiskolleegiga koos spaasse puhkama minna, väites oma kallimale seejuures, et magati eraldi voodites ja midagi ei juhtunud.

«Aga ma lihtsalt ei saa aru, miks neil siis vaja koos sinna minna oli ja milleks see jama,» tõdes lugeja.

Suhte võimaliku jätkumise kohta ei oska mees väidetavalt midagi öelda. «Ta isegi ei oska öelda, kas mind igatseb - ta ei vasta üldse mu küsimustele. Ma enam ei tea, mida teha või arvata. Mina ju oma eluga enne edasi ei lähe, kui ta on öelnud, et meiega on kõik ja pole võimalustki,» kurtis lugeja, lisades, et tema armastab oma meest väga ning loodab, et nad saavad jälle koos olla.

Perenõustaja ja PREP-paarisuhtekoolituse koolitaja Kaia Kapsta sõnul on igaühe enda kätes hoida oma enesehinnangut kõrgel ja teha endale selgeks oma väärtus naisena. «See on küsimus, mis puudutab pea iga naist – kas see suhe, kus ma praegu olen, väärib mind? Sageli küsime selle asemel, kas mina väärin seda suhet, kas mina olen omalt poolt kõik teinud, et oma armastatule meeldida?»

Ehkki küsimus, kas olen omalt poolt kõik teinud, on Kapsta sõnul igati adekvaatne, kuna suhtes on alati kaks osapoolt ja igaüks meist peab võtma vastutuse enda osa eest suhtes, võib tema sõnul samas juhtuda, et oma osa vaatlemise juures jätame kõrvale kõige olulisemad küsimused:

  • Kuidas ma olen lubanud sellel juhtuda, et minust on saanud kellegi jaoks varuvariant?
  • Kuidas ma olen lubanud juhtuda, et ma püüan jätkuvalt hoida suhet kellegagi, kelle suhtes ma olen tegelikult juba ammu intuitiivselt tundnud, et mina ei ole tema jaoks eksklusiivselt see naine, kelle ta on välja valinud kõikide teiste naiste seast?

«Iga naine väärib meest, kes selle asemel, et teha teda armukadedaks teiste naiste peale, tõstab hoopis tema kui enda naise teistest naistest kõrgemale.»

Kapsta sõnul on mõistetav, et otsustada suhte lõpetamise kasuks on äärmiselt keeruline ja valulik. «Meie tundeelu on üles ehitatud sellisel moel, et meil on valus ära anda, loobuda millestki, mille suhtes hakkame tundma kaotusehirmu. Sellisel juhul tundub kaotatav asi või oluline inimene eriti kallihinnalisena.»

Sellest tuleneb koolitaja selgitusel ka n-ö dünaamiline tants mehe ja naise vahelistes suhetes, kus ühe osapoole eemaldumine, passiivsemaks muutumine võib tekitada teises osapooles suuremal või vähemal määral hüljatuse tundeid ja kaotatav hakkab siis tema silmis omandama ebarealistlikult kõrget ja asendamatut väärtust.

Kapsta soovitas eelkõige küsida endalt: «Mis on minu väärtus? Missugune suhe on väärt mind?». «Kirjutage välja kõik kõige olulisemad vajadused teie jaoks, mida suhtest leida soovite. Ehitage üles iseenda jaoks n-ö suhtestandard ja siis mõtisklege selle üle, mil määral vastab suhe Teie praeguse kallimaga Teie standardile,» soovitas ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles