Uuring: Eesti toiduained on Lätis-Leedus tundmatud

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti toiduained on tundmatud nii Läti kui ka Leedu tarbijate seas. Pildil mullu Eesti parima toiduaine tiitlile kandideerinud tooted.
Eesti toiduained on tundmatud nii Läti kui ka Leedu tarbijate seas. Pildil mullu Eesti parima toiduaine tiitlile kandideerinud tooted. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht
Suur osa Läti ja Leedu elanikest ei tunne Eestist pärit toiduaineid ja kui mingil põhjusel ei saaks nad oma kodumaised tooteid osta, ei valiks nad esimese alternatiivina Eestist pärit toitu, selgus toiduliidu tellimusel läbiviidud uuringust.

Möödunud aasta oktoobris-novembris firma Faktum&Ariko poolt tehtud uuringus tuli Balti riikide elanikel muu hulgas vastata küsimusele, milliseid tooteid nad eelistaksid, kui kodumaiseid tooteid mingil põhjusel osta ei saaks. Pea pool Eesti elanikest vastas, et ostaksid Lätis toodetud toidukaupu, 44 protsenti Läti elanikest eelistaks Leedu tooteid ja leedukad omakorda Läti tooteid.

«Eesti toiduained ei ole esimeseks alternatiiviks ei Lätis ega Leedus,» ütles täna uuringu tulemusi tutvustanud Faktum&Ariko uuringute juht Kalev Petti.

Petti sõnul näitab antud tulemus selgelt, et Eesti toiduainete maine vajab meie naabrite seas märkimisväärset parandamist.

Meie toodangu tundmatust teistes Balti riikides näitas seegi, et Eestist pärit toiduainete kvaliteedi kohta ei osanud midagi öelda 83 protsenti lätlastest ja 78 protsenti leedukatest. Ainuke tooterühm, mille kohta naabrid veidi rohkem arvamust avaldasid olid maiustused.

Lisaks Pettile uuringu tulemuste esitlusel sõna võtnud toiduliidu juhataja Sirje Potisepp ja Katre Kõvask Premia Foosist põhjendasid Eesti toiduainete vähest tuntust sellega, et meie toodetel on Läti ja Leedu turgudele raske pääseda.

Kõvaski sõnul juhivad toiduaineteturgu ikkagi jaekaupmehed - Läti ja Leedu turge on hõivamas Maxima ja Rimi ning mõlema puhul tuleb Eesti tootjatel veenda Eestiga mitteseotud ostujuhte. Maximas teevad otsuseid leedukad ja Rimi puhul sünnivad kaubavalikut puudutavad otsused Lätis

.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles