Kas ema ja tütar saavad olla parimad sõbrad?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui 15-aastaselt tahad sa tõenäoliselt emaga võimalikult vähe aega veeta ja unistad päevast, mil lõpuks kodust lahkuda saad, siis kümme aastat hiljem on kõik totaalselt teisiti, selgub värskest uuringust.

Briti uuringu järgi on kümnest naisest seitse oma emaga 25-aastaselt lähedased sõbrad olnud. Uuringus osales 1500 25-40-aastast naist, vahendas Frauenzimmer.de.

«Kõige hullem tüli oli mul emaga siis, kui olin 16-aastane ja tulin koju gooti stiilis soenguga,» meenutas küsitlusel osalenud Merle.

«Sõber raseeris minu kukla täiesti kiilaks. Ja mu ema, kes oli püüdnud seni tänu vanemale õele puberteeti mõistvalt suhtuda, oli šokeeritud, vihane ja järsku väga range. Tundsin, et mind ei mõisteta, ta alahindas ja kohtles mind kui mudilast. See viis mind selleni, et ma ei suhelnud emaga kolm päeva,» selgitas ta.

Oleme sõbrannad

«Praegu mõistame teineteist suurepäraselt. Helistame üle päeva ja oma erimeelsused lahendame täiskasvanutele kohaselt. Rasketel hetkedel aitab ema mul otsustada. Samuti olen mina alati nõu ja jõuga tema kõrval, kui ta minu abi vajab. Oleme nii pere kui sõbrad,» lausus naine.

Kui tütred on saanud 25-aastaseks, keeratakse lapsevanemate ja laste suhetes uus lehekülg, kinnitavad Briti uuringu tulemused.

Kaks kolmandikku 1500st küsitletud naisest tunnistas, et selles vanuses hindasid nad ema nõuandeid kõrgelt. 28 protsendil vastanud emade käest hakkasid tütred hiljem nõu ja abi küsima. Ja üks neljandik naistest usaldas ema isegi nii palju, et nad rääkisid emale rohkem kui oma elukaaslasele.

Nii nagu ema, nii tütar

Emad ja tütred on oma olemuselt väga sarnased. See põhjendab ka seda, miks teismeeas vaidlustele lõppu ei tulnud, sest kumbki ei andnud järele.

Kuid vanusega kasvab tütre ja ema sarnasused veelgi. Uuringu järgi kasutab iga viies naine sama kosmeetikat ja parfüümi, mis tema ema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles