Eestis võib olla kuni 750 lapsprostituuti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaaldemokraatliku erakonna ja naiskogu «Kadri» liikme Triin Toomesaare sõnul on Eestis erinevatel andmetel umbes 3000 prostituuti, kellest hinnanguliselt 25 protsenti ehk 750 võivad olla alaealised. 
 

Probleemi uurinud Toomesaar tõdes, et üldjuhul on prostitueerimise kasuks otsustamine naisel sundvalik. «Väga tihti manipuleeritakse naist seda ametit valima,» lisas ta.

Erinevatel andmetel on Eestis umbes 3000 prostituuti. «Erinevatel andmetel on alaealisi prostituute umbes 25 protsenti kõigist prostituutidest, mis tähendab, et kuni 17-aastaseid prostituute võib olla umbes 750,» lausus Toomesaar. «Sealjuures on oluline märkida, et suur osa prostituute alustabki sellise teenuse pakkumisega alaealiselt,» lisas ta.

«70-80 protsenti prostituutidest on vene keelt emakeelena kõnelevad naised Ida-Virumaalt või Tallinnast, kellel ei ole võimalik leida muud tööd puuduliku hariduse, millestki või kellestki sõltumise või vägivaldse lapsepõlve tõttu,» ütles Triin Toomesaar.

Toomesaare sõnul töötab üldjuhul naine prostituudina keskmiselt umbes 5 aastat, mõni vähem, mõni aga oluliselt kauem.

Ta märkis, et seksi müümine on psüühiliselt väga raske töö - kui naine ei ole varem olnud millestki sõltuvuses, muutub ta töö käigus sageli alkohoolikuks või narkomaaniks.

Toomesaar leidis, et prostitutsiooni puhul ei ole lihtsaid lahendusi, «See on väga tugevalt seotud regionaal-, sotsiaal- ja majanduspoliitikaga. Suurt rolli mängib see, millist signaali tahab välja anda riik – kas inimkeha müümine-ostmine on normaalne ning aktsepteeritav või mitte,» arutles ta.

«Prostitutsioon on suuresti seotud inimkaubanduse ja kupeldamisega – see on organiseeritud kuritegevusele suur sissetulekuallikas, sealjuures ei tähendaks prostitutsiooni legaliseerimine põrandaaluse prostitutsiooni kadumist,» arvas Toomesaar.

Ta leidis, et pigem tõmbub organiseeritud kuritegevus oma tuluallikaga veelgi enam põranda alla ning ka nn FIEdest prostituudid eelistavad oma raha teenida mustalt.

«Ka kliendid eelistavad pigem illegaalseid prostituute, kuna niiviisi säilib kliendi anonüümsus, seetõttu on ka mustalt töötavate prostituutide valmisolek kondoomita seksiks ja muudeks ebastandardseteks vallatusteks suurem,» märkis ta.

«Legaalsed prostituudid kaotaksid oma tervisekindlustuse, kui oleksid kliendiga vahekorras kaitsevahendeid kasutamata,» täpsustas ta.

Toomesaare arvates võiks Eesti valitsus seksi ostmise täielikult keelustada. «Kui see ei juhtu praeguse valitsuse ajal, siis ehk järgmise ajal, avaldas ta lootust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles