Anvelt: ilma seksiostu keeluta jääb Eesti turistide «õnnesaareks»

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: Priit Simson / Postimees

Kuu aega tagasi esitas Sotsiaaldemokraatlik Erakond valitsusele eelnõu, millega tahetakse keelustada alaealistelt seksi ostmine, et vähendada prostitutsiooni ja inimkaubandust Eesti ühiskonnas. Samas avaldas eelnõud toetanud sotsiaalminister Hanno Pevkur riigikantseleile saadetud kirjas lootust, et tulevikus keelustatakse Eestis seksiost täielikult.  

Eelnõu algatajad väidavad prostitutsiooni käsitlevate uuringute ja ekspertide arvamuste põhjal, et suur osa täiskasvanutest, kes tegelevad prostitutsiooniga, on asunud oma keha müüma juba alaealiselt, mistõttu on oluline vähendada nõudlust sellise tegevusala suhtes alaealiste hulgas ka õiguslike meetemetega.

Karistusseadustiku muutmise seadus tuleb Riigikogu õiguskomisjonis arutamisele ülejärgmisel nädalal.

Olukord Põhjamaades ja Eestis

Anvelti sõnul on alaealistelt seksi ostmine seaduse järgi kuritegu Soomes, Rootsis, Taanis, Norras, lisaks ka Leedus. Täielikult (tema igas vormingus) on seksiost keelatud Rootsis.

«Soomes on lisaks alaealistele keelatud seksiost nendelt isikutelt, kes on prostitutsiooniärisse sattunud sunniviisiliselt ehk teisisõnu inimkaubanduse ohvritelt,» tõi Andres Anvelt näiteks. Tema sõnul on ka teistes riikides olemas erinevad lähenemised, kuid reegel on üks: seksi ostmine alaealistelt on igal juhul keelatud.

Eestis tehti Anvelti sõnul 2006. aastal põhjalikum uuring, mille raames küsitleti nii prostituute endid, nende probleemidega tegelevaid vabatahtlikke kui ka ühiskonda laiemalt. Uuringu kohaselt alustas ligi 50 protsenti naistest prostitutsiooniga tegelemist alaealiselt.

Hilisemad anketeerimised, mida teevad probleemiga tegelevad kodanikuühendused, näitavad seda arvu veel kõrgemana: 60-70 protsendi kanti, täpsustas Anvelt. «See näitab, et on olemas reaalne nõudlus alaealiste vastu seksiäris ja riik on selle asja suhteliselt unarusse jätnud,» lisas ta.

Anvelt ei pea Eesti olukorda katastroofiliseks, kuid leiab, et kui probleemiga mitte tegeleda, võib see kaasa tuua ettearvamatud tagajärjed tulevikus.

«Tuleb kindlasti arvestada ka asjaoluga, et seksiostjate nõudlus ei ole ainult tüdrukute vastu, huvi tuntakse ka poiste vastu, sest äri aetakse ka interneti kaudu» rõhutas ta.

Ta selgitas, et esitatud eelnõus ei nähta ette ainult alaealise ja temalt seksi ostja füüsilist kontakti, vaid ka interneti teel ükskõik millise seksuaalse alatooniga teenuse ostmist, mis viib teise poole seksuaalse rahuldamiseni.

Inimkaubandus

«Samas on alaealistelt seksiostu keelustamine ja selle eest karistamine ainult üks samm kogu selles ahelas, mida võib kokku võtta ühe sõnaga – inimkaubandus,» tõdes Andres Anvelt.

Aprilli keskpaigast kehtivad karmid inimkaubanduse vastased sätted, mille kohaselt on igasugune seksiteenuse pakkumisele kaasaaitamine ränk kuritegu, lisas Anvelt.

«Kui tegu on kas või vaimse vägivallaga (rääkimata füüsilisest), inimese abitu olukorra ärakasutamisest, pettusest või mis iganes mõjutamisega asuda seksiärisse, siis on karistused viieteist aasta kanti,» ütles Anvelt.

«Uue seaduse järgi on ka alaealise kaasamine ja kutsumine erootilisse sõusse modelliks ka ränk kuritegu ehk teisisõnu peaksid režissöörid ja produtsendid väga tõsiselt järele mõtlema, enne kui nad lasevad alaealisel ehk alla 18-aastastel ennast kas või osaliselt lahti riietada,» märkis ta.

Müüdid ja tegelikkus

Müüdid sellest, et enamik naisi tegeleb selle valdkonnaga vabatahtlikult, on naeruväärsed, leiab Anvelt.

«Mina oma poliitikaeelse politseiprofessionaali karjääri jooksul pole näinud sisuliselt ühtegi lõpuni vabatahtlikku kehamüüjat - ikka on selleni viinud otsene või kaudne sund,» lausus ta ning kinnitas, et samal arvamusel on kodanikeühendused, kes nende probleemidega kokku on puutunud.

Teiseks oluliseks teguriks on asjaolu, et sisuliselt on meie ümber enamikus riikides seksiost erinevatel tasemetel keelatud, millega ka vähendatakse nõudlust nende riikide kriminaalsel turul.

«See, et küsimus ei puuduta eestlasi ja on levinud probleem mitte-eestlaste hulgas, on samuti vägagi vale müüt, mis rahva hulgas levib,» märkis ta. Aga see on teadmiseks neile, kes näevad probleeme ainult siis, kui need puudutavad eestlasi, täpsustas ta. «Kuid kõik inimesed on Eestile väärtuslikud,» rõhutas ta.

Anvelt tõdes, et kui Eesti jääks seksiostjate «õnnesaareks», siis see kindlasti suurendaks selle valdkonna alast turismi Eestisse. «Ma arvan, et sellist kuulsust me kindlasti ei vääri. Arvestades meie ühiskonna ja rahva jätkusuutlikkust, on see valdkond Eesti jaoks olulise tähtsusega,» lisas ta.

Ennetustöö

Suurem osa tegevusest, mis on suunatud prostituutide sotsialiseerimisele ühiskonda, on Eestis sisuliselt projektipõhine ja sellega tegelevad mittetulundusühendused. Anvelt leiab, et see n-ö pehmem pool vajab kindlasti suuremat tuge, tunduvalt enam, kui seda tänapäeval võimaldatakse.

«Tuleb arvestada, et prostitutsiooniga käsikäes käivad sellised pahed nagu narkootikumid, perevägivald, rahapesu, HIV, mis iganes - ta on teiste kriminaalsete valdkondade nii põhjus kui tagajärg,» kinnitas Anvelt.

Anvelti sõnul toetab Sotsiaaldemokraatlik Erakond ka sotsiaalministeeriumi seisukohta, mille kohaselt tuleks keelata seksiost üleüldse, kuid ta avaldas lootust, et see ei jää populistlikuks sõnakõlksuks. «Sinna tuleb jõuda loogilist ja tarka teed minnes,» lisas ta.

Tema sõnul tuleks probleemse grupiga tõsiselt tegeleda ja leida neile muu tegevusala. «Vastasel juhul me teeme küll ühtepidi ülla teene, kuid jätame nad oma saatuse ja ainult kuritegeliku maailma hooleks,» märkis ta.

«Tuleb arvestada, et kui alaealistelt seksiostu keelustamine on tõesti ehk ühiskonna südametunnistuse küsimus ja avalikult ei taha keegi selle üle vaielda, siis üleüldine keeld eeldab sotsiaalse alusvundamendi ehitamist nendele inimestele, kelle jaoks on oma keha müümine ainuke võimalus raha teenimiseks,» selgitas Anvelt.

Pärast alaealistelt seksiostu keelustamist peaks järgmine samm olema sarnaselt Soomega seksiostu keelustamine inimkaubanduse ohvritelt ehk nendelt, keda on väevõimuga pandud seda ala viljelema, arvab sotsiaaldemokraat Andres Anvelt.

Sotsiaalministeeriumi toetus

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Helena Nõmmik ütles Naine24-le, et ministeerium toetab mõtet, millega kriminaliseeritakse alaealistelt seksi ostmine.

Ministeerium märkis Riigikantseleile ja Justiitsministeeriumile saadetud kirjas, et teatavasti on vägivalla vähendamise arengukavasse 2010-2014 planeeritud ka seksuaalteenuste ostmise õigusliku käsitluse analüüsimine aastaks 2013.

«Arvestades, et karistusseadustik on justiitsministeeriumi pädevusala, on Ssotsiaalministeerium valmis andma oma panuse nii nimetatud analüüsi koostamisel kui vajadusel ka seadusandluse muutmisel,» märkis Nõmmik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles