Kõrged kontsad – elegantsed, kuid ohtlikud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Punased läikivad 10-sentimeetrise kontsaga kingad ei jäta külmaks ühtegi silmapaari, kuid nende kandmine võib ohustada naiste tervist.

Esimesed kõrged kingad võeti kasutusele Saudi Araabias – need võimaldasid naistel kuiva ja puhta jalaga üle tänava pääseda, vahendab Hilfreich.de.

Muudavad rühti

Elegantseid kingi, mille kontsa kõrgus ulatub 10-sentimeetrini, meelitavad ostjaid poelettidel kõikvõimalikes toonides.

Kõrged kontsad on moodne aksessuaar enesekindlale naisele. Need pikendavad jalgu, teevad need sihvakamaks ning muudavad kehahoiakut tuues puusad ette.

Ainult kogenud kandjatele

Kõrgetel kontsadel naised ei ole tänavapildis mingi haruldus, kuid siiski nõuavad need harjumist, et hoida tasakaalu, mitte komistada, kukkuda ja ennast vigastada. Samuti tuleb muuta sammurütmi - käia rahulikult ning võtta märksa lühemad sammud kui madalate kingadega käies.

Spetsialistide sõnul on kõige mõistlikuma kõrgusega 5–7,5-sentimeetrised kontsad, sellest kõrgem jalaalune võib juba oluliselt suurendada vigastuste riski.

Vaheldus

Olgu need kingad kui tahes ilusad, nende kandja peab endale aru andma, et igapäevaselt neid kanda on liiast.

Ortopeedid soovitavad naistel kanda tikk-kontsasid ja madalamaid kontsasid vaheldumisi. Selline kandmisviis säästab jalgu ja laseb ka tulevikus ilma liigese- või seljavaluta elada. Paljud naised armastavad oma kingi aga sedavõrd, et kannavad kõrgeid kontsasid iga päev.

Kõrgete kontsade mõju kandjale

Loetelu kõikvõimalikest jala deformeerumistest, mis võivad saata nn kontsakingade sõltlast terve elu, on pikk: moondunud pöianukid, päkapaksendid, liigeste väärareng ja deformeerumine ning palju muud.

Kontsade pärast kannatavad kõige enam varbad, põlved ja selg.

Kui jalg on kõrge kontsaga jalatsis, langeb keharaskus jala esiosale, seda peab kandma pöia ristvõlv. Nõrgenenud lihaste ja sidemete korral võib jala ristvõlv aja jooksul lameneda. Tekib harkpöid, millega kaasnevad haamervarbad – põhiliigeses tõmbuvad varbad üles, kesk- ja lõpplüli aga painduvad alla. Nii tallal kui ka varvastel tekivad valulikud nahapaksendid (konnasilmad).

Lisaks eelpool nimetatud haigustele on kõrgete kontsakingadega ohtlik autot juhtida.

Spetsialistid soovitavad kõrgeid kontsakingi kanda mõistlikult, sest tähtis pole üksnes see, mida kannad, vaid ka see, kus ja kuidas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles