Uuring: melanoomi haigestunud naistel on meestest suurem paranemislootus

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pigmendilaik, mis pealtnäha on sümmeetriline ja ohutu, kuid juba keskosast muutunud ja tegelikult melanoom.
Pigmendilaik, mis pealtnäha on sümmeetriline ja ohutu, kuid juba keskosast muutunud ja tegelikult melanoom. Foto: Karin Hussar

Värske uurimuse järgi on melanoomi diagnoosiga naistel suuremad võimalused nahavähi üleelamiseks kui meestel.

Uurimus kinnitab varasemaid tulemusi, mis väidavad, et naised surevad nahavähi kõige kiiremini surmavasse vormi melanoomi väiksema tõenäosusega kui mehed, vahendab kliinik.ee Reutersit. 
 


Uurijad pakuvad, et sugudevahelised bioloogilised erinevused mõjutavad organismi reaktsiooni vähile. Samas puudub kindel selgitus, miks on naistel paremad ellujäämisvõimalused.

Uurimuse raames jälgiti 12 aasta jooksul 260 melanoomipatsienti, kes osalesid neljas kliinilises uuringus. Sel ajal suri 366 meest ning 267 naist. 

See tähendab, et naiste suremus nii mis tahes põhjusel kui ka konkreetselt melanoomi tõttu oli meestega võrreldes 30 protsenti väiksem.  

Ka haiguse tagasilangus oli naistel 30 protsenti vähem tõenäoline. 

Varasemad uuringud on pakkunud, et erinevused on tingitud käitumisest: naised külastavad ehk tihedamini arsti või märkavad muutusi nahal ning nahavähk diagnoositakse tänu sellele varem.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles