Remo Holsmer: juba praegu saab isasid-emasid teistele eelistada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remo Holsmer
Remo Holsmer Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Remo Holsmer leiab, et hooliv ettevõtja võiks lubada juba praegu lastevanematel nädalas kolleegidest vähem töötada. Tema sõnul tuleb idee juures arvestada, et see võib tuua endaga kaasa lastetute diskrimineerimise või teisalt raksendada lapsevanematel tööd leida.

Lapsevanematele lühema töönädala võimaldamise idee vajaks kindlasti põhjalikku analüüsi ja kõlab tegelikult sellisena, milles tööandja ja töötaja saavad juba täna kokku leppida.

Seost eduka töö- ja pereelu ühildamise ning töötajale paindliku töögraafiku võimaldamise vahel on tõestanud mitmed uuringud. Sellist mõtteviisi tuleks ettevõtete enda töökorralduses kindlasti soosida. Tööjõuturg on avatud ning siin on tegelikult küsimus ka muutustega mitte kohanevatele ettevõtjatele – kas minna perekesksusega kaasa või riskida perspektiiviga kaotada oma suurim väärtus – inimene.

Küll aga näen ma konkreetse ettepaneku juures esimese hooga kahte ohtu – ühelt poolt diskrimineeriks see lasteta töötajaid ning teistpidi seaks tööjõuturul halvemasse seisu lapsevanemad. Tööandja oleks ilmselt huvitatud palkama inimese, kes on nõus nädalas rohkem töötama. Ja kui see mõte vähendab vanemate võimalusi tööd leida ning seeläbi nende sissetulekuid, siis peaks ilmnema väga head põhjuseid, et idee reaalsuseks võiks saada.

Nii riigil kui omavalitsustel on kindel roll perepoliitika kujundamises tervikuna. Vanemahüvitise näol on riik andnud kindlustustunde tulevastele lapsevanematele – kuni lapse 1,5-aastaseks saamiseni tagab riik vanemale enne lapse sündi teenitud sissetuleku. Pärast selle perioodi lõppu on osades omavalitsustes, näiteks Tallinnas, probleemiks lasteaiakohtade puudus ja see on kindlasti koht, millega peab tõsiselt tegelema.

Uue perepoliitilise meetmena on uuest aastast plaanis seadustada vanemapensioni eelnõu, mille kohaselt maksab riik iga lapse kohta 4 protsenti riigi keskmisest palgast vanema II pensionisambasse (kuni lapse kolme aastaseks saamiseni). See tähendab üle 1100 euro jagu sisemakseid lapsevanema pensionisambasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles