Kes magab vähe, sööb rohkem

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

San Diegos läbi viidud uuringu tulemustest selgus, et kui magad liiga vähe, sööd rohkem.

Et vähene uni võib olla ülekaalulise põhjuseks, kinnitasid Ameerika Südameliidu (American Heart Association) arstid uuringujärgsel konverentsil, vahendab Wissenschaft-aktuell.de.

Magamatus põhjustab kaalutõusu ja rasvumist, kuid teadlased rõhutavad, et antud juhul on tegemist vaid laboriuuringute tulemustega. 

«Uurisime, kas unetus suurendab isu ning katsetel tuvastati seos vähese uneaja ja ainevahetust reguleerivate hormoonide vahel,» ütles Virend Somers Mayo kliinikust Rochesterist.

Arstid jälgisid öösel kaheksa tundi kestnud uuringute jooksul 17 tervet meest ja naist. Umbes pool neist magas tavapäraselt 8 tundi, teised magasid sellest kaks kolmandikku vähem.

Selgus, et need, kes magasid vähem, tundsid suuremat nälga kui väljapuhanud katsealused. Leiti, et magamata ja kurnatuna eelistasid uuritavad just kõrgema kalorisisaldusega toite.

Teadlased leidsid, et vähene uneaeg võib mõjutada hormoone, mis reguleerivad glükoosi ainevahetust ja isusid.

Ühiskonnas, kus toit on niivõrd hästi kättesaadav, võib see põhjustada probleeme kehakaaluga. Kõrge kalorisisaldusega toitu peetakse tihtipeale nn preemiatoiduks ning väsinuna on lihtsam kätt selle järele sirutada. Energiatase on madal ning inimesele tundub, et ebatervislikud toidud leevendavad näljatunnet paremini.

Piisav uneaeg on üheks eelduseks vormi saamisel, seega parima tulemuse saavutamiseks maga vähemalt 8 tundi ööpäevas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles