Mida teha, kui käed ja jalad pidevalt külmetavad?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

80 protsenti naistest kaebab tihti külmetavate jalgade ja käte üle ja seda mitte ainult talvel - seejuures kannatavad naised  selle probleemi käes kaks korda sagedamini kui mehed.

Põhjuseks võib olla organismi eripära noortel või keskealistel naistel. Eakatel suureneb aastatega arterite jäikus, mistõttu käte ja labajalgade verevarustus halveneb.

Bleibfit.at vahendas kümme nõuannet külmetavate käte ja jalgade hooldamiseks:

1. Kanna külma või niiske ilmaga alati kindaid ja jälgi, et jalad oleksid soojas.

2. Kanna villaseid või paksemaid sokke ning niiskuskindlaid jalatseid.

3. Et elavadada jalgades vereringet, sõida rattaga või tee seliliasendis 10–12 minuti vältel jalgrattasõitu matkivaid liigutusi, võimalusel mitu korda päevas.

4. Tee sooje käte- ja jalavanne, mis soodustavad vereringet ja ainevahetust. Vette võid lisada veidi sinepipulbrit.

5. Väldi toiduaineid, mis jahutavad keha: nt troopilisi vilju, sealiha, suures koguses külmsalatit, kohvi ja gaseeritud jooke. Parem kasuta sooja vett, maitsesta toit ingveriga, kardemoni ja pipraga, joo ingveriteed, söö veiselihasuppi, lambalihahautist, köögivilju, rooskapsast, apteegitilli, mune või ploome.

6. Leota käsi ja jalgu enne magamaminekut meresoolases vees. Kui oled noorem inimene, treeni käsi ja jalgu vahelduvalt sooja ja külma vanniga. Hoia käsi või jalgu 5–10 minutit 35–40-kraadises vees, siis pane need 5–15 sekundiks külma vette.

7. Käi regulaarselt saunas.

8. Masseeri jalgu ja käsi seesamiõliga.

9. Jalgade vereringe parandamiseks tee harjutusi säärtele-pöidadele, liigutades pöidasid üles-alla ning kõrvale.

10. Külmetavate käte ja jalgade vastu leiad apteegist salve, mis verevarustust parandavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles