Saksa günekoloogid peavad «varastatud sperma» tõttu alimente maksma

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaks Saksa naistearsti peavad maksma alimente kaksikute eest, kelle elu sai alguse kunstliku viljastamise läbi. Nimelt ei olnud laste bioloogilisel isal asjast õrna aimugi.

Dortmundi ringkonnakohus otsustas eile, et arstid peavad majanduslikult toetama viieaastaseid kaksikuid, kelle loomiseks nad kasutasid mehelt luba küsimata tema külmutatud spermat, mis oli suunatud hävitamisele, vahendab thelocal.de.

Kohtuotsus oli kergenduseks mehele, kes oli enda sõnul langenud partneri pettuse ohvriks, sest ta sperma varastati. «Mina ei soovinud sel ajal lapsi,» ütles 40-aastane mees kohtule.

Ta rääkis, et suhe laste emaga oli seemendamise ajaks praktiliselt läbi ning ta tunnistas, et ei oska selgitada, miks oli üldse selle protseduuriga nõus. Pakendikujundajana töötav mees lasi oma sperma külmutada juba 2004. aastal ning lepingus seisnes, et seda säilitatakse 12 kuud. Kaksikud sündisid 2007. aastal.

Kohtunik Gisela Kothe-Pawel sõnas otsust langetades, et sperma oleks pidanud olema õigel ajal hävitatud ja kaebuse esitaja ei andnud kunstlikuks viljastamiseks oma nõusolekut. Kohtuprotsessi käigus selgitasid arstid, et nad ei osanud probleeme oodata, sest varasemalt tegelesid nad paariga, kes soovis väga lapsi saada.

Kohtuotsuse järgi peavad arstid alimente maksma seadusega kehtestatud miinimummäära alusel, kuniks lapsed saavad täisealiseks. Kohtunik jättis kõik edasised kaebused rahuldamata, kuid arstid võivad otsuse edasi kaevata kõrgemasse föderaalkohtusse.

Laste bioloogiline isa rääkis, et on oma lapsi vaid korra näinud ja ei osanud öelda, kuidas olukord tulevikus laheneb. Pärast kohtuotsust tunnistas ta, et kardab päeva, mil lapsed hakkavad oma pärisisa kohta küsima.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles