Avalik pöördumine: palgalõhe ei tohiks vähemalt ületada Euroopa keskmist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärast Tammsaare pargis toimunud soolise palgalõhe piketti esitati Eesti Vabariigi valitsusele avalik pöördumine. Allakirjutanud nõuavad valitsuselt naiste ja meeste vahelise palgalõhe vähendamist lähimas tulevikus vähemalt tasemeni, mis ei ületa Euroopa Liidu keskmist.

Aasta tagasi pöördusid riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon ja naiskogu Kadri Eesti Vabariigi valitsuse poole sarnase avaldusega, milles toodi soolise palgalõhe teemal välja hulgaliselt murettekitavaid statistilisi andmeid.

Marianne Mikko nendib, et paraku ei ole valitsus tänaseni avalikustanud toonases pöördumises nõutud tegevuskava, mis kätkeks konkreetseid meetmeid meeste ja naiste töötasude vahelise lõhe vähendamiseks.

Vastavalt Euroopa Komisjoni täna avaldatud värskeimatele andmetele on aga sooline palgalõhe Eestis endiselt Euroopa Liidu suurim: 27,6 protsenti, samas kui Euroopa Liidu keskmine on 16,4 protsenti.

Pöördumisele alla kirjutanud ühendused nõuavad:

  • Kõik Eesti avaliku sektori palgad koos lisatasudega peavad olema läbipaistvad. Üksnes läbipaistvate töötasude korral on võimalik sama ja samaväärset kvalifikatsiooni ja oskusi nõudva töö eest makstavaid töötasusid võrrelda.
  • Soolise võrdõiguslikkuse seaduse täitmist, mis kohustab tööandjat koguma soopõhiseid tööalaseid statistilisi andmeid, mis võimaldaksid jälgida ja hinnata võrdse kohtlemise põhimõtte järgimist töösuhetes.
  • Konkreetse valdkondliku arengukava vastuvõtmist palgalõhe vähendamiseks ning selle viivitamatut elluviimist.
  • Naiste ja meeste vahelise palgalõhe vähendamist lähimas tulevikus vähemalt tasemeni, mis ei ületa Euroopa Liidu keskmist 16,4 protsenti.
     

Avalikule pöördumisele kirjutasid alla: riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon, naiskogu Kadri, Eesti Naisliit, Eesti Naisteühenduste Ümarlaud, Keskerakonna naisühendus KENA, Eesti Puuetega Naiste Ühing, riigikogu demokraatide ühendus ning ligi 100 inimest, kes osalesid tänasel piketil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles