Toidublogija soovitab: retsepte kaunviljadest

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läätsehautis.
Läätsehautis. Foto: kokkamine.wordpress.com

Kokaks õppinud Liina Kasela on toidublogi pidanud juba kolm aastat. Mahe- ja taimetoiduhuvilisena leidub tema blogis väga tervislikke ning huvitavaid retsepte kaunviljadest.

Liina pere toitumisharjumused on viimase kolme aasta jooksul palju muutunud. «Olen hakanud hoopis teise nurga alt toitumist vaatama ja hetkel ma pean oma igapäevast toitu väga läbimõelduks ja tervislikuks,» tõdes ta. Koos naise huvidega on muutunud ka blogipostitused, mis on Liina sõnul rohkem läbimõeldud ja põhjalikumad.

«Valdav osa mu toidust pärineb mahepõllumajandusest, kuid blogis retseptide juures ma seda üldjuhul ei maini, kuna sellest ei muutu retsepti sisu,» selgitas ta. «Kindlasti ei kasuta ma enam retseptides kunstlikke toiduvärve ja muid minu arvates vägagi kahjulikke aineid, mida ma veel aasta tagasi kasutasin.»

Liina rääkis, et kasutab mahetoitu nii palju kui võimalik. «Olen enda jaoks pannud paika, mis tooraine mu köögis peaks olema mahe ja mis mitte ning üritan seda jälgida. Tänu taimetoidu huvile kasutan ma väga palju kaunviljasid.»

Liha sööb Liina järjest vähem ning tarbib 4-5 korda nädalas põhisöögikorraks kaunviljadest valmistatud toite. «Valik on väga lai. Läätsed on kindlasti lemmikud, neist võib valmistada mida iganes - erinevaid hautisi ja kastmeid, läätsepihve ja suppe. Lisaks on nad väga kasulikud, omades palju kiudaineid, taimset valku ja mineraalaineid,» selgitas ta.

Toidublogija suur kirg on ka küpsetised ja erinevad koogid, mistõttu sisaldab mahukas blogi väga palju ka magusate toitude retsepte.

***
Retsepte kaunviljadest

Läätse püreesupp

Ülimalt maitsev ja toitev supp.
Sellest kogusest saab suppi vähemalt 4-5le inimesele.

  • 2 spl õli
  • 1 sibul
  • 3 porgandit
  • 3 küüslauguküünt
  • 3 dl punaseid läätsi
  • 3 varsselleri vart
  • 1l vett
  • 2 spl puljongipulbrit (köögivilja)
  • 1 purk kookospiima
  • soola
  • pipart

Hakitud sibul praadida potipõhjas, lisada porgandid ja pruunistada kergelt, asetada hulka ka selleritükid. Kui sibulad on pehmed - lisada vesi, purustatud küüslauk, läätsed, puljongipulber ja kookospiim. Hautada kõik komponendid pehmeks ja püreestada nuimikseriga. Maitsestada soola ja pipraga. Serveerida näiteks hapukoorega.


Kikerhernesalat

Väga maitsev salat. Fetajuust sobis salatisse väga hästi, kuna oli pehme ja segamisel kreemja konsistentsiga.

  • 3 dl kikerherneid
  • 2 tomatit
  • 0,5 kurki
  • 0,5 paprikat
  • jääsalatit
  • 1 punane sibul
  • 200 g fetajuustu
  • oliivõli
  • soola
  • pipart

Kikerherneid leotada umbes 6 tundi, nõrutada ja keeta soolaga maitsestatud vees pehmeks. Lasta jahtuda. Sibul koorida ja tükeldada, teised koostisosad pesta ja tükeldada salatisse. Maitsestada oliivõli, soola ja pipraga.

Hernepasteet

  • 250 g kuivatatud herneid
  • 2 porgandit
  • 4-5 küüslauguküünt
  • 4 loorberilehte
  • musta pipart
  • soola
  • puljongikuubikut (kasutasin soolata köögiviljapuljongit)
  • 3 spl oliivõli

Herneid leotada umbes 12 tundi vees. Leotatud herned kurnata ja loputada ning asetada potti koos porgandirataste, küüslauguküünte, puljongikuubiku ja loorberilehtedega, valada peale vesi, et toiduained oleks kenasti kaetud. Keeta kuni herned on täiesti pehmeks keenud - mul aurustus selleks ajaks ka vedelik ja kurnama ei pidanud. Püreestada mass saumikseriga või köögikombainiga, lisada pipart, soola ning oliivõli. Säilib külmikus umbes 3-4 päeva. Pool kogusest asetasin sügavkülma.

Läätsehautis

Tervislik ning maitsev läätsehautis.

  • 1 suur sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 porgandit
  • 400 g purustatud tomateid
  • 250 g läätsi
  • 1 köögiviljapuljongi kuubik (kasutasin soolata puljongit)
  • meresoola
  • musta pipart
  • maitserohelist

Sibul, küüslaugud ja porgandid koorida ning tükeldada. Praadida potipõhjas, väheses õlis sibul ja küüslauk, lisada porgand ning kuumutada veel veidi. Lisada köögiviljade juurde umbes 2 dl vett ja läätsed. Kui vedelikku hakkab väheks jääma, lisada vett juurde, 1-2 dl korraga. Lõpupoole lisada ka purustatud tomatid ja üks puljongikuubik. Hautada, kuni läätsed ja porgandid on pehmed, maitsestada soola ja pipraga.
 

Vaata lisa blogist Kokkamine!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles