Depressioonis ema võib segada beebi ööund

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Depressioon ja unehäired moodustavad nõiaringi, milles üks süvendab teist ja vastsündinute vanemate puhul on raske selgeks teha, mis on probleemi algpõhjuseks ning mis tagajärjeks.

Pennsylvania ülikooli teadlaste uurimistöö kohaselt mõjutab depressioon suuresti lapsevanema öist käitumist ning ta ärkab öösel tihedamini, vahendab teadus.err.ee. Seega äratab ta üles ka lapse ning kahjustab sellega omakorda nii enda kui lapse ööund.

Teadlasi huvitas, et millest see probleem alguse saab ning uuringu käigus avastati, et depressiooni sümptomitega ja liigselt muretsevad emad käitusid ise sellisel viisil, mis segas nende lapse und, sest liigse mure tõttu tõlgendasid nad lapse öiseid häälitsusi valesti või otsisid lapse eest hoolitsedes emotsionaalset tröösti.

Teadlaste sõnul ei tulene kõik depressiivsete emade laste öised ärkamised ema käitumisest, kuid emade uneprobleemid on enamasti põhjustatud nende enda käitumisest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles