Sünnitusjärgses depressioonis isa mõjutab ka vastsündinut

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Erinevate uurimuste kohaselt vaevab sünnitusjärgne depressioon lisaks emadele ka kuni 5 protsenti äsja isaks saanud meestest ning mõnel juhul võib see hakata mõjutama ka vastsündinut. 

Lapse isa sünnitusjärgse depressiooni põhjuseks peetakse järsku tekkinud unetuid öid ja lapsevanemaks olemise vastutust, vahendab teadus.err.ee.

Oxfordi ülikooli teadlaste hinnangul veedavad depressioonis isad vähem aega oma lapsega rääkides või mängides ning teadlaste sõnul võib selline suhtluse puudus vastsündinu esimestel elukuudel viia erinevate käitumisprobleemide tekkeni.
 
Teadlased võtsid vaatluse alla 38 uut isa, kellest pool kannatas postnataalse depressiooni all - need mehed suhtlesid ka oma beebidega vähem ja olid rohkem mures iseenda pärast.
 
Teadlased usuvad, et sellised varajased kommunikatsiooniprobleemid võivad lapse kasvades mõjutada tema arengut, sest ka eelnevad uurimused on näidanud, et sünnitusjärgse depressiooniga isade lapsed on koolis turtsakamad ja rahutumad.
 
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles