19. aprillil tähistatakse Eestis võrdse palga päeva

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sel neljapäeval, 19. aprillil tähistatakse Eestis võrdse palga päeva - see tähendab, et Eesti naised peavad meeste 2011. aasta palga väljateenimiseks töötama kuni selle aasta 19. aprillini.

Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon (EENA) korraldab sel puhul meeleoluka aktsiooni «Tilliga ja tillita»: 19. aprillil pakutakse söögikohtades üle Eesti tilliga ja tillita sööke kahe erineva hinnaga.

Tilliga eine on 27 protsenti kallim kui samasugune eine ilma tillita. Sõnamängu ja huumori abil viitab EENA sellele, et Eestis on samaväärse töö eest meeste ja naiste palkade vahel lõhe kuni 27 protsenti (tegemist on keskmise tunnipalga vahega).

«Tilliga ja tillita» aktsiooniga on liitunud järgmised söögikohad:

Puhvet A.P.T.E.K. Pärnus, tudengikohvik Tallinna ülikoolis, Chicago 1933, Wabadus, Nop, Basiilik, St.Patrick's, Mauruse Pubi, Strand, Frens Cafe, Atlantis, Teatri Puhvet, kohvik Mahedik, AHOY Sushi Bar, Endla Teatrikohvik.

***

Eestis on naiste-meeste palgalõhe suurim Euroopa Liidus ja see lõhe pigem kasvab kui kahaneb. See näitab, et ühiskonnas on ressursid naiste ja meeste vahel ebavõrdselt jagunenud. 

Naiste ligi kolmandiku võrra madalam palk mõjutab nii naiste majanduslikku sõltumatust kui laste vaesusriski. Palk ei mõjuta üksnes elukvaliteeti praegu, vaid on määravaks nii erinevate hüvitiste kui ka pensionide arvestamisel tulevikus.

Palgalõhet aitab lõppkokkuvõttes vähendada vaid see, et naised saavad olukorrast teadlikuks, muutuvad seeläbi julgemaks ja oskavad end tööjõuturul väärtustada.

EENA soovitab kanda võrdse palga päeval punast kotti, väljendamaks majanduslikku diskrimineerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles