Nõustaja: on kasulik, kui mehele antakse suhtes enam tagaajaja rolli

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naine24 lugeja kurtis «Küsi nõu» rubriigis SA Väärtustades Elu nõustajatele, et kallim tahab 1-2 kuuks suhtes aja maha võtta ning see teeb talle muret, kuna see võib tähendada suhte lõppu. Kaia Kapsta selgitas, mida tähendab ja kuidas mõjub suhtes klammerdumine.
 

Lugeja kirjutas, et on oma kallimaga 4 aastat koos olnud, kuid eelmise aasta lõpus tekkisid suhtes probleemid ning ühtlasi kahtlus, et partneril on töökaaslasega suhe.

Partner on kinnitanud, et kahtlused ei vasta tõele, kuid nüüd soovib ta 1-2 kuuks lahku minna. Murest kirjutanud lugeja kardab aga, et ajutine lahkuminek toob kaasa pöördumatud tagajärjed. «Mina arvan, et ta saab selle vabaduse meki jälle suhu ja ei tahagi minuga enam koos olla. Samas ütles, et tal on minu vastu küll tunded, aga lihtsalt tahab lahku minna, et ehk muudab see midagi,» kirjutas ta.

Lugeja kardab, et nii pikk lahusolek võib viia selleni, et viimasedki tunded kaovad sootuks.  

SA Väärtustades Elu pere- ja paarisuhtenõustaja Kaia Kapsta palus antud olukorras mõtiskleda, millised olid juba möödunud aasta lõus alanud probleemid. «Kas teie omavahelisse suhtlemismustrisse tekkis midagi, mis hakkas mõjutama Teie enesehinnagut, Teie pilti ja arusaamist iseenda väärtusest/väärtusetusest?»

Kapsta sõnul juhtub paarisuhte arengus sageli nii, et kui ei ole ehitatud üles suhet, milles oleks mõlema osapoole jaoks selged piirid, piisavalt palju ruumi iseolemiseks, enesearenguks, enesega kontaktis olemiseks, vastastikuseks austuseks, siis võib ühel hetkel tekkida tunne, et suhe hakkab ennast ammendama.

«Sellistel puhkudel hakkab pahatihti just mees pöörama oma pilku suhtest väljapoole. Naise jaoks hakkab suhte taoline areng mõjuma enesehinnangut laastavalt, ärevust ja ebakindlust tekitavalt ning see sunnib teda suhtesse enam ja enam klammerduma, küsimata iseendalt, kas teda ennast selline suhte kvaliteet üldse enam tegelikult rahuldabki,» selgitas nõustaja.

Nii hakkab tema sõnul tekkima teatud mõttes tagaajamise nõiaring – mida enam üks osapool klammerdub, seda enam hakkab teine osapool taganema ning iseenda jaoks rohkem ruumi ja õhku vajama.

«Suhtes on alati nii, et keegi on tagaajaja, keegi tagaaetava rollis. Kasulik on, kui dünaamika vaheldub võimalikult sagedasti – siis kujuneb sellest dünaamiline tants mehe ja naise vahel. Samuti on kasulik, kui mehele antakse enam tagaajaja rolli, kui tema peab suhte eest võitlema ja selle nimel pingutusi tegema. Siis osatakse seda suhet ka enam väärtustada,» märkis Kapsta.

Suhtespetsialistid soovitavad naisel alati vaadelda, missuguseid küsimusi ta iseendale suhte arengu seisukohast vaadatuna küsima kaldub.

«Juhul, kui ta küsib enda käest, kas suhe pakub talle sellist kvaliteeti, mis oleks tema vääriline, siis on temas jõudu ja tugevust pakkuda mehele väljakutseid suhte arenguks ja olla endiselt atraktiivne tema jaoks.

Juhul, kui naine aga hakkab endalt küsima, kas tema on teinud kõike õigesti, kas tema on selle suhte jaoks piisavalt hea, siis on tema enesehinnang saanud hoope ja ta on kaotamas iseenda terviklikkust.»

Kapsta sõnul tuleb teinekord õppida iseendale tunnistama, et suhe ei paku enam seda, mida vajatakse – ja seda ilma ohvri positsiooni võtmata.

«Ma ei kutsu siinkohal üles suhteid lõpetama – pigem ikkagi iseendas sügavamalt kaevama, iseendaga kontakti otsima ja teisele osapoolele enam vabadust andma oma otsustuste tegemiseks ja iseendas selguse jõudmiseks,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles