Ka mees muutub, kui saab isaks

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapse sünniga teravneb ka mehe kuulmine.
Lapse sünniga teravneb ka mehe kuulmine. Foto: SCANPIX

Kui naised jäävad rasedaks, on neil enamasti pisut aimu sellest, mis raskused neid ees ootavad. Kas tulevane isa on kõigest kõrvaltvaataja ja jääb muredest puutumata? Sugugi mitte.

Neuropsühhiaater doktor Louann Brizendine rääkis portaalis Babble, et meestel on oma naise rasedusega rohkem pistmist, kui esialgu silma paistab. Kui mehest saab isa, toimub tas füüsilisi, emotsionaalseid ja hormonaalseid muutusi. Mehelt võib naise raseduse ajal oodata suuri muutusi.

Ta on pahur

Kuuldes, et oled rase, oli ta väga õnnelik, kuid nüüd on saanud temast närvipundar. Õnneks läheb olukord paremaks umbes 6 kuni 8 nädala jooksul. Miks nii? Naine mõtleb rasedusele enamasti juba enne seda, kui see on testiga kinnitatud, seega jõuab ta ideega varem kohaneda.

Mehed on kuu või paar nii-öelda ajast maas. Esialgu valdab neid rõõm, kuid kui reaalsus kohale jõuab, tekib tunne, nagu oleks pidurdamatul rongil ning see võib põhjustada närvilisust. Need tunded hakkavad vaibuma siis, kui uued hormoonid hakkavad võimust võtma.

Ka meest mõjutavad hormoonid

Raseduse ajal naise östrogeeni ja progesterooni tasemed pea kolmekordistuvad, kuid naise rasedus mõjutab ka mehe hormoone. Naise higinäärmetest eraldub teatud feromoone, mille tõttu testosterooni tase väheneb ning prolaktiini tase tõuseb. See hormoonide möll stimuleerib isalikke instinkte. Nagu ka poisi ajust saab puberteedi käigus mehe aju, muutub see raseduse ajal tasapisi isa ajuks.

Rasedusaegne kaalutõus

Oled kindlasti kuulnud meestest, kes võtavad naise raseduse ajal isegi kõvasti kaalu juurde. On aga ka neid tulevasi isasid, kes võtavad oma naise rasedusest rohkem osa ja kogevad teisigi raseduse sümptomeid. Niinimetatud haudumise sündroomi on dokumenteeritud üle kogu maa ja tavaliselt saab see alguse raseduse esimese trimestri lõpus, kuid võib kulgeda kuni raseduse lõpuni. Koos kaalutõusuga on mõned mehed kogenud isegi iiveldust ja oksendamist.

Pesapunumine

Kui mees ei kartnud varemgi kodus töödele kätt külge panna, siis nüüd võid oodata, et ta teeb majapidamises veel rohkem ära. Samuti nagu naine, hakkab ka mees naise raseduse ajal pesa punuma. Kui naine keskendub last oodates enamasti riietele, siis meeste puhul kajastub see tavaliselt näiteks ehitamises ja pereauto või käru ostmises.

Ta kuulab

Ta ei pruugi alati tähele panna, mis sa räägid (isegi kui tegu on beebivarustusega), kuid ta kuulmiskeskused muutuvad, et kuulda lapse nuttu, mida ta varem kuulnud ei oleks. Emake loodus muudab lapsevanemate ajusid, et nad oleksid väga tähelepanelikud. Värsked emad kuulevad oma partneritest küll paremini, kuid ka isadel on olemas hoolitsev instinkt.

Lapsega tekib side

Kuigi mees ei ole lapsega füüsiliselt seotud, tekib tal siiski lapsega katkematu bioloogiline side ja ta hakkab teda armastama. Nii nagu teravneb mehe kuulmine, ergastuvad ka teised meeled, justkui armuks ta taas ülepeakaela. See uus tundlikkus saab alguse juba enne lapse sündi, kuid süveneb dramaatiliselt nahakontakti järel ja ka seepeale, et ta näeb lapse pehmet nägu.

Isa ja beebi sünkroonsus

Ei ole imekspandav, et naise ja imiku elu hakkab kulgema ühes rütmis, kuid teatud sünkroonsus toimub ka beebi ja isa vahel tänu mehe hormonaalsetele muutustele, ajuelektroonikale ja füüsilisele puudutusele. Selleks, et kõik see toimima hakkaks, peab ema veidi järgi andma ja laskma ka isal lapsega tegeleda. Oluline on ka see, et naise silme ja kontrolli all käitub mees lapsega teisiti, kui omavahel olles. Nimelt on uuringud näidanud, et kui ema ei vaata pealt, käitub mees sellisel viisil, mis on lapsele kasulikum.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles