Saksa lehtede arvamuskülgedel napib naisi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehed
Ajalehed Foto: typepad.com

Spiegel Online kirjutab, et ehkki Saksa ajalehed on tulvil tarkadest kommentaaridest, oskuslikust retoorikast ja ideedest, kirjutavad tähtsamaid arvamuslugusid pea eranditult mehed.
 

Spiegel Online vaatles kolme nädala jooksul (veebruari lõpust märtsi keskpaigani) kaheksa Saksa juhtiva ajalehe arvamuskülgi. Vaatluse alla võeti kaks või kolm tähtsamat kommentaari, mis asuvad esiküljel või arvamusküljel.

Tulemusena selgus, et vaadeldud 199 arvamusartiklist oli naiste kirjutatud vaid 35, mis teeb napilt 18 protsenti. Selle numbri «päästis» sõltumatu vasakpoolne ajaleht Die Tageszeitung, mida erinevalt teistest vaadeldud lehtedest juhib naine. Kui nimetatud leht koos oma arvukate naistoimetajatega välja jätta, pakuvad ülejäänud suured Saksa ajalehed naiste vaatenurka vaid 14 protsendil juhtudest.

Kui Frankfurter Allgemeinen Zeitungis kirjutasid naised vaadeldud ajaperioodil vaid kaks arvamuslugu 39-st, andes, nagu Spiegel Online hindab, tähtsamate teemade puhul sõna meestele, siis Die Tageszeitungis, kus asjad on alati olnud pisut teisiti, kirjutasid naised samal ajal tervelt 52 protsenti kommentaaridest, teemadeks privaatsus, valimised, pankrotid ja kodusõjad.

Spiegel Online toob samuti välja, et lehtedel, mis annavad oma põhiarvamuslugudes naistele sõna rohkem kui korra aastas, kui teemaks on sooline võrdõiguslikkus, on ka suurem naislugejaskond.

Lõpetuseks ütleb väljaanne, et mehed ja naised väljendavad end erinevalt - mehed sageli selgemalt ja konkreetsemalt, esitades oma vaatenurka nii, nagu nad esindaksid enamuse vaatenurka; samas kui naised kipuvad end liialt õigustama, vaidlema, rohkelt sõnu kasutades «valjult mõtlema», mistõttu neid süüdistatakse lõpuks hoopiski oma arvamuse puudumises, sest milleks muidu nii palju sõnu?

Kuid Spiegel Online soovitab peatoimetajatele, kes väidavad, et ei suuda leida võimekaid naiskolleege arvamuslugude kirjutamiseks - mõelgu järele, ega nad pole liiga hõivatud endaga sarnaselt mõtlevate autorite otsimisega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles