Kaheksa viisi, kuidas endale andestada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oled ehk sinagi teinud vigu, mis siiani häbi teevad? On viimane aeg endale andeks anda, sest süümepiinasid ja häbi ei saa endaga igavesti kaasas kanda. 

Portaalis All Woman Talk jagati nõuandeid, kuidas raskest koormast vabaneda.

Õpi oma vigadest

Vead võivad olla piinlikud, kulukad või keerulised, kuid need on ka imelisteks õppetundideks. Isegi kui käitusid lihtsalt hooletult ja rumalalt, on suur tõenäosus, et edaspidi sa enam nii ei tee. Iga viga on õppetund ja kui oled arukas, siis haarad võimalusest ja võtad õppust, et sama viga enam mitte korrata.

Mõista, et eksimine on inimlik

See ei loe, kui arukas või analüüsiv sa oma loomult oled, kui täiuslik tahad olla – sa oled inimene. Inimesed teevad vigu. Muide, mõned vead teevad meid veelgi inimlikumaks ja teistele ligipääsetavamaks. Kui su aps ei teinud kellelegi liiga, siis naera see välja ja naudi emotsioonide tulva ning liigu edasi.

Lepi ära

Kui su viga tegi liiga kellelegi teisele, siis on kõige parem moodus enesetunde parandamiseks temaga ära leppida. Rikkusid sõbra saapad? Osta talle uued. Selleks, et head teha ja ära leppida, on väga palju sobilikke ja väärikaid võimalusi ja mida varem sa alustad, seda parem.

Palu andestust

Kui oled kellelegi haiget teinud, siis palu, et ta sulle andestaks. Kui sulle on andestatud, saad hingepiinadest lahti ning saad keskenduda kogemusele kui õppetunnile ja lõpuks ka iseendale andeks anda.

Anna ka ise andeks

Kui soovid teiste andestust, on hea ka ise teistele andeks anda, kui nemad on sulle kuidagi liiga teinud.

Pane kirja

Kui sul on ikka raskusi endale andestamisega, siis kirjuta iseendale (või inimesele, kelle ees süüd tunned) kiri. Pane detailselt kirja, mida tunned ja miks sul on ikka veel raske probleemist üle olla. Seejärel pane kiri kõrvale, kui sa just ei arva, et kirja edastamine teatud inimesele oleks sobilik. Tõenäoliselt ei teki sul vajadust kirja ära saata, sest kirjapanek ise on piisavalt maandav.

Ära ela minevikus

Sinu elu on sinu ees, mitte sinu taga - ära ela minevikus. Kui elad kunagi kogetud pidevalt uuesti oma mõttes läbi, ei saa sa endale tehtut andeks anda. Võta elu suhtumisega, et sa ei saa edasi sõita, kui vaatad ainult tahavaatepeeglisse.

Otsi abi

Kui veedad süümepiinadele ja kahetsusele väga palju aega ja ei saa olnud kuidagi üle, siis on ilmselt aeg pöörduda professionaalse nõustaja poole. Ta oskab sulle nõu anda, et olukorda analüüsida ja leida oma hingele kergendust ning iseendaga ära leppida.

Endale andestamine ei ole sugugi lihtne, kuid kui oled valmis vaeva nägema, oled tulevikus tunduvalt õnnelikum.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles