Miks on muna kasulik?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selle nädalalõpu staar on muna. Munad sisaldavad rohkesti täisväärtuslikke valke, lipiide, vitamiine ja mineraalaineid, teatab Tervise Arengu Instituut.
 

Munarebus on keskmiselt 49 protsenti vett, 32 protsenti lipiide, 17 protsenti valke ja 2 protsenti mineraalaineid (nt kaltsiumi, fosforit). Ka muna vitamiinid on põhiliselt koondunud rebusse (A-, D-, E-vitamiinid, pantoteenhape, folaadid ja biotiin).

Rebusse on koondunud samuti kogu muna kolesterool - sõltuvalt muna kaalust 250-300 mg. Päevase toidukogusega ei tohiks toiduga saadav kolesteroolikogus ületada 300 mg.

Seega peaksid munasöömist piirama need, kel on kõrge vere kolesteroolisisaldus ja probleeme ateroskleroosiga.

Hea on jällegi see, et munakollane sisaldab rohkesti inimesele vajalikku letsitiini, mis on hädavajalik rakkude koostises, normaalseks ainevahetuseks ning aitab vähendada vere kolesteroolisisaldust. Ühe keskmise suurusega kanamuna söömisel saame 60-80 kcal energiat.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles