Koristamisega seotud valearvamusi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sage tõmbamine säästab vaipa.
Sage tõmbamine säästab vaipa. Foto: SCANPIX

Koristades on igal perenaisel omad nipid ja tehnilised võtted. Paraku levib küllaltki selliseid arvamusi, mis tegelikkuses paika ei pea.

Portaalis womansday.com selgitati, milliseid levinud koristamisnõuandeid tuleks vältida ja mis tegelikult kasulik on.

Müüt: pesuvahendid tapavad kõiki pisikuid

Toapuhastajal ja desinfitseerival vahendil on suur vahe ja mitte iga vahend ei tapa baktereid. Toapuhastajad tapavad küll teatud baktereid, kuid desinfitseerijad tapavad suurel hulgal pisikuid, sealhulgas ka viiruseid. Seega võiksid pisikuterohketes kohtades nagu kraanikauss ja vann kasutada desinfitseerijat, sest seal võib pesitseda haigusetekitajaid nagu kolibakter ja salmonella.

Müüt: pihustatava vahendi võib kohe ära loputada

Desinfitseerivad vahendid vajavad mõjumiseks aega, seetõttu ei ole mõtet neid kohe maha loputada, vaid tasub lugeda silte, kus on täpne mõjuaeg alati välja toodud. Üldiselt peaksid need vahendid enne pühkimist pinnal olema kuni kümme minutit.

Müüt: valgendi on ainus vahend, mida vajad

Valgendi on hea ja odav desinfitseerija, kuid esiteks ei ole paljusid kohti üldse vajagi desinfitseerida ning teiseks on see teatud pindadele liiga karm, jättes endast maha inetuid sööbinud laike.

Müüt: naturaalsed puhastajad toimivad sama hästi kui kemikaalid

Sidrunimahla ja äädika segu sobib hästi vannitoaplaatidelt veejälgede puhastamiseks. Puhas äädikas tapab mõned bakterid ja hallituse, kuid gripiviirusest see jagu ei saa. Viirused on erinevatel pindadel eluvõimelised kuni kaheksa tundi. Kui peres on keegi haige, võiksid kraani nuppe ja ukselinke puhastada desinfitseerijaga, et teisi pereliikmeid haigusest säästa. Kui soovid kemikaale vältida, siis on siiski parem kasutada kasvõi looduslikke vahendeid, kuid ära pese äädikaga looduslikke kivipindu, et neid mitte kahjustada.

Müüt: kõik puhtad pinnad lõhnavad hästi

Lõhn tuleb kemikaalidest või looduslikest õlidest, mis on lisatud pesuvahenditele - puhas pind ise ei lõhna. Kui sulle meeldivad pesuvahendite lõhnad, siis ära unusta, et lõhnastatud pesuvahendid võivad allergikutele ja astmaatikutele mõjuda üsna halvasti ning parem on tugevalõhnalisi tooteid sootuks vältida.

Müüt: pesu pesemine külma veega säästab raha ja energiat

Külma veega pesu pesemine säästab tõepoolest energiat ja mõjub siidiselt õrnadele kangastele paremini. Paraku on aga kuum vesi efektiivsem ja hävitab paremini baktereid, hallitust, viiruseid ja allergeene nagu tolmulestade väljaheited. Aluspesu, käterätikuid, voodipesu ja haigete pereliikmete riideid peaks pesema kuuma veega (60 kraadi).

Müüt: pesumasin on seest puhas

Mitte päris. Haigusitekitavad pisikud lähevad riietelt pesumasinasse ja kanduvad seal teistele riietele üle. Pisikute vähendamiseks võiksid oma pesumasinat aeg-ajalt puhastada. Lase näiteks masinal käia vähese veega kõige kuumemal režiimil ja lisa üks topsitäis valgendit. Sama efekti saad, kui pesed puuvillaseid linu samal moel. Ära jäta kunagi pestud pesu ööseks masinasse ootama ning riideid kuivata sooja õhu käes.

Müüt: sage tolmuimemine rikub vaipa

Tegelikult on vastupidi. Regulaarne tolmuimemine säästab vaipasid ja need kestavad kauem. Mustus ja liiv on abrasiivsed ning rikuvad vaiba kiudusid. Mida rohkem tõmbad, seda rohkem eraldad vaibast terasid, mis võivad seda rikkuda. Tõmba põrandaid korra nädalas, liigutades otsikut edasi-tagasi, et sodi kätte saada. Tühjenda paak, kui see saab pooleldi täis, et tolmuimeja jõud ei raugeks.

Müüt: iga pinna jaoks peab kasutama erinevat vahendit

Tundub, et iga asja jaoks on eri vahend. Need on kallid ja tegelikkuses sageli täiesti tarbetud. Enamik asju saab puhtaks palja lapiga ja ilma vahendit kasutamata. Kergelt niiskest fiiberlapist piisab, et võtta tolmu mööblilt, pesta põrandaid ja puhastada plekke roostevabadelt pindadelt. Akent puhasta kuiva fiiberlapiga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles