Aroomiteraapiaga stressi vastu

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teravdatud lõhnataju võib tähendada, et sul on stress. Kui tunned, et tahaksid rahuneda, siis võid abi leida aroomiteraapiast.

Wisconsin-Madisoni ülikoolis tõestati uuringuga, et ärevuse all kannatavatel inimestel on kõrgendatud lõhnataju ning nad võivad tunda selliseid lõhnasid, mida teised ei märka, kirjutab Prevention. Kui oleme ärevil, siis jääb keha automaatselt ellujäämisrežiimile ja seega paranevad võimed, mis võivad ohte ära tunda. Nina on siis esikohal.

Kui ärevus tõuseb, siis paraneb ka võime ära tunda tugevaid ja ebaharilikke lõhnu. Võid tugevamat lõhnataju ära kasutada, et leevendada tüütuid stressi kõrvalmõjusid nagu seedeprobleemid ja unetus. Selleks sobib aroomiteraapia, mis kasutab eeterlikke õlisid – kontsentreeritud lilledest, lehtedest, puuviljadest, puukoortest ja juurtest.

1. Pidev muretsemine

Eeterlik õli: sandlipuu

Rahunemiseks: tupsuta paar tilka oma rinnale ja tee läbi lihtne harjutus – istu sirge seljaga ja sulge silmad, aseta käed omale sülle. Hinga rahulikult ja loe sissehingamised üle: sisse üks, sisse kaks, sisse kolm, sisse neli jne. Kui kaotad järje, siis alusta uuesti ja loe nii kaua kuni tunned, et rahuned.

2. Peapööritus või depressioon

Eeterlik õli: piparmünt

Rahunemiseks: tupsuta kaks tilka kaela taha või pealaele. Siis hinga 10 kuni 15 korda sügavalt sisse, õlipudelike nina all (märkad tuntavat surinat).

3. Maohappe refluks, peavalud, seedeprobleemid

Eeterlik õli: aedmajoraan

Rahunemiseks: pane pärast sooja dušši kolm tilka kummassegi pihku ja lisa teelusikatäis lõhnastamata kehaõli või kreemi. Hõõru segu kokku ja määri see kellaringis ringjate liigutustega oma kõhule ja rinnakule.

4. Unetus

Eeterlik õli: salvei

Rahunemiseks: mine enne magamaminekut vanni ja lisa vanniveele mitu tilka salveiõli. Kui lähed voodisse, pane kolm tilka taskurätile, kustuta tuled ning hinga sügavalt 10 kuni 15 korda läbi taskuräti. Rätt jäta magamise ajaks öökapile.

5. Paanikahoog

Eeterlik õli: saksa kummel

Rahunemiseks: pane kummassegi pihku üks tilk ja aseta need kaanena oma näo ette. Hinga järjest rahulikumalt, oma väljahingamisi mõttes loendades. Nii õli kui teadlik hingamine aitavad rahuneda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles