UV-foto paljastab nahavähi kasvulava

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solaarium.
Solaarium. Foto: Priit Simson

Colorado ülikooli teadlased on leidnud, et juba 12-aastastest lastest tehtud ultraviolettpildid võimaldavad teadaolevaid melanoomi riskifaktoreid arvesse võttes tuvastada, kellel neist on suur tõenäosus nahavähki haigestuda. 

Ajakirjas Journal of American Academy of Dermatology artikli avaldanud teadlased tõdevad, et perearstidele annaks vastav tehnoloogia laste ja noorte nõustamisel märkimisväärset tuge ning võimaldaks kõige hullemat vältida, vahendab teadus.err.ee Physorg.com’i.

Varasemad uuringud on tõestanud, et UV-fotodel paljastuvad päikesekahjustuste nägemine on parandanud oluliselt inimeste tervisekäitumist - nende ajel on hakatud hoolsamini päikesekaitsekreeme kasutama, end kõige tulisema päikese eest ka riietusega varjama ning solaariumist kaarega mööda käima.

Seni polnud aga täpsemalt avatud, mida ikkagi need päikesekahjustusi näitavad täpikesed nahal tähendavad. Colorado ülikooli teadlased tõestasid ära, et fotol ilmnev kahjustuste ulatus on seotud ka teiste melanoomi riskifaktoritega nagu näiteks hele nahk ja silmavärv, punased juuksed ning tedretähnid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles