Pille Petersoo kevadised mahlaga toidud

FOTO: Martin Hallik

Kevade poole vaadatakse kriitilisema pilguga üle ka toidulaud – mida rohkem vitamiine, mineraale ja kiudaineid, seda parem. Üks viis oma päevamenüü värskendamiseks on lisada toidukordadesse mahl.
 

Mahl on oma olemuselt naturaalne ja konservandivaba jook, mida ammustest aegadest peetakse õigustatult tervislikkuse sümboliks. Erinevad mahlatooted peaksid kuuluma eriti laste, aga ka kõigi tervislikult toituvate täiskasvanud inimeste menüüsse, sest võrreldes alternatiivsete jookidega on mahlades märkimisväärselt palju mitmesuguseid vitamiine ja kiudaineid.

Tuntud toidublogi Nami-Nami eestvedaja Pille Petersoo joob mahla peamiselt hommikuti värskendava osana hommikusöögist. Suur toiduarmastaja ja kokkamisfänn pakub välja kolm imelihtsat mahlaga toidu retsepti hommikusöögiks, vahepalaks ja lõunaks.

TERVISLIK TOORMÜSLI HOMMIKUSÖÖGIKS

Kogused on arvestatud ühe inimese jaoks

Õhtul sega kausis omavahel:

  • 1 dl täisterakaerahelbeid
  • 1,5 dl magusamapoolset mahla

Hommikul sega juurde:

  • 5-6 sl maitsestamata jogurtit

Peale maitse järgi:

  • mandlilaaste 
  • mustikaid või vaarikaid
  • mett või vahtrasiirupit


TROOPILINE SMUUTI

Kogused on arvestatud ühe inimese jaoks

  • 1 dl maitsestamata või vanillimaitselist jogurtit
  • 1 dl magusamapoolset mahla
  • 2 sl kookoshelbeid
  • mett või vahtrasiirupit soovi korral
  • purustatud jääd

Sega kõik ained kannmikseris ühtlaseks. 

Nipid:
* Kui soovid tummisemat smuutit, siis lisa üks tükeldatud banaan. 
* Kui soovid tugevamat kookosemaitset, võid lisada u 1 dl kookospiima.
* Kui soovid tervislikumat smuutit, siis asenda kookoshelbed kaerakliidega.
* Luksuslikuma smuuti sisse võid panna üks kuni kaks vanillijäätisepalli.  
 

KEVADSUVINE KÜLMSUPP 

Neljale 

  • 0,75 l aedviljamahla
  • 2 viilu saia
  • 1 oranž või punane paprika
  • soola, suhkrut ja musta pipart
  • paar tilka Tabascot
  • veidi oliiviõli

Serveerimiseks:

  • hakitud kurki
  • röstitud saia- või leivakuubikuid

Puhasta paprika, haki veidi väiksemaks ja pane köögikombaini. Lisa väiksemaks murtud saiatükid ja aedviljamahl, töötle kõik ühtlaseks püreeks (kui supp liiga paks tundub, siis võid veel veidi mahla lisada). Maitsesta soola, suhkru ja pipraga. 

Serveeri krutoonide ja hakitud kurgiga. Piserda supile ka mõni piisk Tabascot ja oliiviõli.
 

Tagasi üles