Ainult antibiootikumist pole haige hamba puhul kasu

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Machesteri ülikoolis ja ülikoolihaiglas töötava hambaarsti ja teadlase Riina Richardsoni sõnul saavad hambapõletikuga patsiendid sageli asjatult antibiootikume - nende kasutegur on enamasti väike ja parem oleks tegeleda põletiku põhjusega.

Tema sõnul on tähtsaim hoida hammas korras, vahendab meditsiiniuudiste portaal mu.ee. «Infektsiooni teke peab saama kontrolli alla. See ei aita, kui hammast marineeritakse antibiootikumidega,» sõnas ta.

Richardson soovitab hammaste puhul antibiootikume vaid erakordsetel juhtudel, kui patsiendil on mõni muu kaasuv haigus.

Hammastest lähtuvatel põletikel võib olla tõsiseid tagajärgi. Näiteks võib ravimata hambast tekkiv põletik põhjustada aeglase, hiiliva algusega endokardiiti ehk südamesisekestapõletikku.

Arstid ise ka ei oska tihti hammast siin kahtlustada, ehkki seda teades saaks kiirelt haige hamba kui põletiku algallika eemaldada. Richardsoni sõnul on hamba väljatõmbamine tihti parim lahendus põletikus hamba puhul.

Ta märkis, et on käinud üle Soome hambaarste koolitamas ja talle näib, et maa-arstid suhtuvad põletikesse tõsisemalt kui linnades. Seal on levinud suhtumine, et hambaarst on suuteline iga hamba säästma, olenemata seisukorrast. Tihti vaigistataksegi põletik antibiootikumide kuuriga, kuid probleemi see ei lahenda, lisas Richardson.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles