Kõhuvalu vastu aitavad õiged toidud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas kõht valutab? Tableti asemel proovi hoopis looduslikumaid ravimeid! Nimelt on nii mõnelgi toidul kõhuvalu leevendav toime, kirjutas health.com.

Banaan

Juba põlvkondade viisi on banaane kasutatud efektiivse kõhuvalu leevendajana. Banaanid sisaldavad kaaliumi, mida läheb vaja vee taastamiseks pärast rohket oksendamist või kõhulahtisust, ütles Washingtoni Georgetowni ülikoolihaigla arst Robynne Chutkan.

Banaanid sisaldavad ka suhkurt, mistõttu saad kätte vajalikud kalorid ajal, mil sa tõenäoliselt palju ei söö. Siiski pole need liiga magusad ega tekita iiveldust, lisas arst.

Riis

«Nii nagu teisedki tärkliserikkad toidud, näiteks kartulid ja oad, aitab ka riis katta kõhu limaskesta, lihtsustab seedimist ja omab üleüldist leevendavat mõju,» ütles doktor Chutkan.

Tärkliserohked toidud ei püsi kõhus kaua ega stimuleeri happe tagasivoolu, mis võivad su olukorda isegi hullemaks teha, sõnas Henry Fordi tervisesüsteemi teeninduse juht Amit Bhan.

Röstsai

Röstsai ei põhjusta happe tagasivoolu, nii et sa tunned end paremini. Samuti ei ole see sul kõhus kaua nagu mõni suure kalorisisaldusega eine, mis paneb sind tundma end väga ebamugavalt.
Röstsaia süües jäta või ja moos eemale ning lisa need saiale, kui oled terve.

Supp

Puljong mõjub valutavale kõhule eriti hästi. Nii vedelik kui ka kõrge soolasisaldus hoiavad vett endas ega lase sel liigselt kaduda. «Kui sool on vereringes, siis aitab see juhtida vedelikku,» õpetas dr. Chutkan. Muidugi tuleb arvestada ka sellega, et kui sul on kõrge vererõhk, siis tuleks süüa vähem soolasemaid variante, kuid tagada tuleks ikkagi piisav vedelikuhulk kehas.

«Supp või puljong, kui need pole valmistatud rasvas, on väga kergesti seeditavad. Keha võtab neid kergesti omaks, ei pane sind iiveldama ega tekita tagasivoolu,» teadis dr. Bhan.

Taimetee

Taimeteed, mis ei sisalda kofeiini, on head sinu probleemsele kõhule. Kummel on parim, sest see on mõeldud põletiku eemaldamiseks. Siiski on ükskõik, mis ravimtee joomine hea viis kehasse vedelikku viia.

Hoia aga eemale piparmünditeest! See võib lõdvestada alumise söögitoru sulgurlihast sedavõrd, et happed ja muu mao sisu võivad tõusta söögitorru ning tekitada kõrvetust.

Kookospiim

Kuigi kookospiimal pole tegelikult nii palju ravivaid toimeid kui edasimüüjad tahaksid, et sa usuksid, siis kõhuvalu vastu aitab see küll. Kookospiim sisaldab naturaalset suhkrut ning c-vitamiini, ka ei ole selles kuntslikke värvaineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles