Mida silmad sinu aju tervise kohta räägivad?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Me kõik teame, et meie välimus peegeldab meie tervist. Näiteks on suu tervis seotud südamega ning silmad peegeldavad aju tervist, kirjutas huffingtonpost.com.

California ülikooli uurijad leidsid, et inimestel, kellel on retinopaatia – silma võrkkesta kahjustus veresoonkonna haiguse tulemusena, on ka kõrgem risk mõtlemis-ja mäluprobleemideks. Seda seetõttu, et veresoonkonna haigus, mis on kahjustanud silma võrkkesta, võib olla kahjustanud ka aju.

«Silmas olevate väikeste veresoonte probleemid võivad olla märgiks, et probleeme on ka veresoontega ajus, mis võib viia kognitiivsete probleemideni,» ütles uurimuse autor Mary Haan California ülikoolist. «See võib olla väga tõhus, kui lihtne silmauuring saaks anda meile märku, et inimesel võib olla risk aju tervise ja toimisega seotud probleemidele.»

Uurijad testisid 551 naise mälu ja mõtlemisoskusi kuni kümne aasta jooksul. Samuti testiti nende silmade tervist nelja aasta jooksul, aju tervist uuriti kaheksa aasta jooksul. Uurimuse lõpuks avastati 39 naisel retinopaatia. Need naised said ka kognitiivsetes testides vähem punkte võrreldes naistega, kes retinopaatiat ei põdenud.

Retinopaatiaga naistel oli ka 47 protsenti rohkem aju veresoonte kahjustust, kui tervetel naistel. Uurijad aga rõhutavad, et uurimuses osalenud retinopaatiaga naistel ei pruukinud olla halvem nägemine kui retinopaatiata naistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles