Punane liha võib lühendada eluiga

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Harvardi meditsiinikooli teadlased tegid kindlaks, et rohke punase liha söömine võib lühendada eluiga, sest see suurendab vähi ja südameprobleemide riski.

Uurimuse käigus analüüsiti 37 698 mehe andmeid aastatest 1986–2008 ja 83 644 naise andmeid aastatest 1980–2008, millest selgus, et üks lisaportsjon punast liha päevas suurendas suremust 13 protsendi võrra, sealhulgas tõusis surmaga lõppenud südamehaiguste risk 18 ja vähki suremus 10 protsendi võrra, vahendab teadus.err.ee.

Näitajad olid veelgi suuremad töödeldud liha tarbimisel, mille korral tõusus üldine suremus 20 protsenti, südameprobleemidest tingitud surmad sagenesid 21 protsenti ja suremus vähki 16 protsenti.

Teadlaste sõnul võivad probleemiallikaks olla küllastunud rasvad ja töödeldud lihas leiduv naatrium. Ekspertide sõnul võib punane liha küll menüüsse kuuluda, kuid kogustel peab silma peal hoidma ja liha töötlemiseks võiks valida tervislikuma võimaluse, milleks on näiteks grillimine.

Töödeldud liha asemel võiks mõnikord süüa pigem teisi valgurikkaid toitusid nagu kala- ja linnuliha, läätsed ning oad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles