Kuus strateegiat, kuidas tigeda kaaslasega hakkama saada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suhtes olles on loomulik, et soovid oma kallimale kõike paremat ja tema tujud lähevad sulle korda. Suure tõenäosusega hakkavad ta emotsioonid ka sind mõjutama. Kahjuks on halb tuju isegi nakkavam kui hea.

Kuidas hakkama saada sellise partneri või abikaasaga, kes on väga sageli halvas tujus? Portaalis Huff Post kirjutati, mida sellisel juhul peaks tähele panema.

1. Kas tundub, et su kallim on väga väsinud ja kurnatud?

Võib-olla ei saa ta piisavalt magada. Uni on tujule ja energiale väga oluline. Kui ta ei saa piisavalt magada, siis leia mooduseid, kuidas teda aidata. Kustuta tuli varem ära, võta hommikusi kohustusi mõnel päeval ka enda kanda, et ta saaks mõnikord kauem magada. Kui ta probleemiks on unetus, siis aita tal kasvatada häid uneharjumusi: olla liikuvam, teha tuba ööks väga pimedaks, tegeleda enne uinumist rahustavate tegevustega ja muudki.

2. Kas ta näägutab palju?

Proovi nädal või paar sellele näägutamisele kohanduda, et näha, kas ta suhtumine muutub. Kui ta tänitab, et sa teeks mingit ülesannet, mida plaanid nagunii teha, siis tee see kohe ära. Sul võib olla küll õigus, et selle asjaga ei ole sugugi kiire, kuid tee seda siiski. Kui sa ei kavatsegi seda teha, siis ütle talle seda kohe. Ära lükka kohustust edasi, lootes, et ta unustab. Nii tänitab ta vaid rohkem.

3. Kas oled ise näägutaja?

Kui tülid tekivad sellest, et oled ise tänitaja rollis, siis proovi end kõrvalt jälgida ja end tagasi hoida. See on raske, kuid tasub end igati ära, sest niismaa õiendamine rikub mõlema tuju.

4. Kas su kallim ei suuda lõbutseda?

Tee lõbusaid plaane. «Läheks kinno» ei ole sellisel juhul piisav. Vali tegevus, mis kallimale meeldib ja lepi vajadusel lapsehoidjaga kokku, pane laud kinni või osta piletid ära, et kõik kohustused saaksid klaaritud ja kallim saaks lõõgastuda.

Kui ta ei suuda puhkust nautida ja lõbus olla, siis jälgi seda, kuidas ta oma päeva veedab. Kas ta loeb päevitades raamatut või jookseb päikesekreemiga lastele järgi? Kas ta tegeleb millegi põnevaga või täidab igapäevaseid kohustusi aga lihtsalt teises asukohas? Proovi korraldada selline puhkus, et kõik saaksid lõõgastuda, vähemalt kasvõi osa sellest ajast.

5. Kas ta on ärritatud kroonilise valu pärast?

Inimeste tuju võib tugevalt mõjutada krooniline valu, isegi kui see ei ole väga tugev, aga on pidev. Ära ainult räägi, vaid võta ka reaalseid samme, et ta olukorda parandada: jälgi, et ta võtaks oma rohtusid ja käiks arstil; proovige nõelravi, meditatsiooni ja teraapiat. Uuri ta haiguse kohta, saada teda õieaegselt arstile ja jälgi sümptomeid.

Kummalisel põhjusel ei tegele inimesed sageli sellega, et ebamugavustest lahti saada. Näiteks ei võta paljud valuvaigisteid või kinnitavad endale, et kõik on korras, kuigi tegelikult on nad haiged. Kui on probleem, peab sellega tegelema ja mõnikord on vaja kallimat veidi tagant sundida, et ta abi otsiks.

6. Kas kallima ärritus tundub olevat midagi enamat kui tavaline tujulangus?

Kas tundub, et ta saab pidevalt liiga vähe magada, tunneb end tuimana ja ei saa keskenduda, on isutu või sööb üle, on pidevalt kurb või tunneb end tühjalt, kannatab lakkamatute valude käes? Need sümptomid võivad viidata depressioonile ja sellisel juhul vajab ta psühholoogi abi.

Sulle võib tunduda, et kuigi su kallim ei ole depressioonis, aga ta on kogu aeg ärritunud, siis on see tema enda probleem ja ta peab end ise kokku võtma. Tõsi küll, et muuta saad vaid iseennast. Kuid kui sina muutud, muutub ka suhe ja kui käitud teisiti, siis võib kallima tuju tõusta ja teil mõlemal on koos parem olla.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles