Kuidas olla tööl enesekindlam?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sul on madal enesehinnang või see on ajutiselt kõikuma löödud, siis võid nende Forbesis jagatud nõuannetega jõudu juurde saada.

Keskendu iseendale

Anna endast parim, et hoolimata kuulujuttudest, poliitikast ja ebaproduktiivsetest manöövritest keskenduda ja oma ülesande juurde jääda. Enesekindlus tõuseb, kui aeganõudev töö on kombineeritud positiivse suhtumisega.

Leia oma tugevused ja muuda need oma kapitaliks

Üks parimaid viise, kuidas enesekindlust tõsta, on selgeks teha, mis on sinu tugevused ja siis neid igapäevategevustesse integreerida. Kui juhindud oma eelistest, siis oled hõivatud ja energiline ning enesekindlus tõuseb.

Leia oma nõrkused ja näe nendega vaeva

Kui sul on nõrkusi, mis mõjutavad su enesekindlust, siis võta plaani neid eemaldada või vähendada. Seda ei tohiks küll endale kinnisideeks võtta, kuid oma nõrkustega tegelemine ja nendest üle saamine võib enesekindlust märgatavalt tõsta.

Usu endasse

Seda võib olla lihtsam öelda kui teha, kuid proovi endale öelda, et saad sellega hakkama ning seejuures ka oma sõnu uskuda. Soovitav on igal õhtul enne magama minemist öelda endale kolm asja, mis sulle enda juures meeldib või mis sul päeva jooksul korda läks.

Jälgi oma edu

Pea silmas, millega sa päeva jooksul hakkama said. Tee endale nimekiri sellest, mida on vaja teha, sest iga kord, kui tõmbad tehtu nimekirjast maha, tuletab see pidevalt edusamme meelde.

Võid luua endale ka eraldi digitaalse «kiituste kataloogi», kuhu lisad õnnitluskaardid, saavutused, kiitused ülemustelt ja töökaaslastelt, tänukirjad ning kiidusõnad ka mujalt. Saad aeg-ajalt neid vaadata ja endale seega õlale patsutada ja maa peale tagasi tulla, kui enesekindlus kõikuma hakkab. Kataloogist võib kasu olla ka tulevikus, kui hakkad uut tööd otsima.

Otsi teistelt julgustust

Küsi neilt, keda austad, et mis on nende arvates sinu tugevaimad küljed. Seejärel leia mooduseid, kuidas neid tugevusi ära kasutada. Tagasisidet oma töö kohta võid küsida nii sõpradelt, kolleegidelt kui ülemuselt. Küsi neilt, et mida sa veel võiksid teha, et oma tugevaid külgi ära kasutada. Sageli näevad teised meie võimeid paremini, kui me ise.

Esita endale väljakutseid

Enesekindlust tõstab väga hästi see, kui teed midagi, milleks ei uskunud end võimeline olevat. Otsi selliseid projekte ja ülesandeid, mis annavad sulle võimaluse end proovile panna.

Proovi midagi uut isegi siis, kui kahtled ja kardad. Kui vaja, tee seda tibusammul ja jälgi, kuidas läheb. Väldi liiga varajasi hinnanguid ja ära võrdle end nendega, kes on sama asjaga tegelenud palju kauem kui sina.

Ole positiivse suhtumise eeskujuks

Positiivne ei tähenda alati rõõmsat, vaid see võib tähendada ka vastupidavat. Keskendu sellele, kuidas sa saad lahendusi leida mitte ära raiska aega probleemi üle arutamisele.

Töötajad tunnevad tõmmet nende vastu, kes on optimistlikud ka pingelistes olukordades. See võib alguse saada sinust ning levida edasi ka teistele. Kui optimistlik suhtumine saab sinu osaks, siis tõstab see ka su enesekindlust.

Mõtle läbi, kuidas reageerida ülemuse ja töökaaslaste tegudele

Enesekindlust saad tõsta, kui oled emotsionaalselt tähelepanelik. Näe oma ülemuse ja töökaaslaste tegevusi läbi. Pane tähele, et ka nemad võivad käituda väga lapsikult, kui on stressis või masendunud.

Kui näed neid läbi ja saad aru, mil nad kaitsevad oma ego või tahavad kiitust nagu lapsed, siis oskad ka vastavalt reageerida - selle asemel, et vaikides kannatada või ennast süüdistada. Proovi sellises olukorras ilma patroneerimata lapsevanema rolli võtta. See annab sulle jõudu ja enesekindlust, mida teised soovivad jäljendada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles