Südamelöögid on seotud isiksuseomadustega

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksa teadlased tegid kindlaks, et niinimetatud südametuksete allkirjad ehk südame elektrilise aktiivsuse lainete mustrid on seotud teatud isiksuseomadustega ja seega võivad südamelöögid pakkuda alternatiivi praegustele isikupära mõõtmise meetoditele.

Enamasti mõõdetakse iseloomujooni küsimustike abil, kuid need ei pruugi olla objektiivsed, sest inimeste vastused võivad nii tahtmatult kui tahtlikult sõltuda näiteks sellest, mida nad peavad sobivaks enda soo ja vanuse kohta, vahendab teadus.err.ee.

Uuringus osales vabatahtlikult 425 inimest vanuses 18-33, kes täitsid isiksusetesti ning nende südame elektrilist aktiivsust mõõdeti elektrokardiograafi (EKG) abil.

Teadlased leidsid, et teatud südamelöökide mustriga inimesed said rohkem punkte neurootilisuse testis ja nad kogevad rohkem negatiivseid emotsioone nagu ärevus ja depressioon ning positiivseid emotsioone on nende elus vähem. Samu näitajaid sai kasutada ka inimese meeldivuse mõõtmiseks, mis näitas, kui kaastundlik ja empaatiline inimene võib olla.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles