Flirdime taimetoiduga

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahvatlevate kreemikookidega: «Kokkamisele kulub toortoitlasel tunduvalt vähem aega,» kinnitab Lilian Merila.
Ahvatlevate kreemikookidega: «Kokkamisele kulub toortoitlasel tunduvalt vähem aega,» kinnitab Lilian Merila. Foto: Lilian Merila

Arter piilus taimetoitlase Lilian Merila kööki ja uuris, mida võiks iseäranis paastukuul lihale lahedaks vahelduseks süüa.

Loomulikult ei kutsu (moe)fotograaf Lilian Merila kedagi üles lihast loobuma, see peab olema inimese enda sisemine soov või sunnib selleks tervis. Küll aga jagab ta meelsasti taimetoitlase köögitarkusi, mis võiks paastukuul lauale kevadist kergust ja värvikat vaheldust tuua.

«Üks lähenemisviis võikski olla flirt taimetoidu teemaga,» pakub Lilian, kes on taimetoitlane kolmandat aastat.

Õieti on temast praeguseks saanud toorvegan, mis tähendab, et ta sööb ainult taimset toitu, millest omakorda vähemalt 80 protsenti on värske ehk kuumutamata – nii jäävad tarvilikud toitained alles. Kõlab äärmuslikult, kuid tegelikult naudib ta pitsat, jäätist, šokolaadi, vokiroogi, pastat ja juustu nagu varemgi, kuid kavalamates taimsetes toorversioonides.

Igaks juhuks Lilian selgitab: taimetoitlased ei söö liha, kuid pruugivad mune ja piimasaadusi. Veganid piirduvad üksnes taimset päritolu toiduga. Toortoitlaste menüüs on suur osa kuumutamata ehk värskel toidul, olgu nad veganid või taimetoitlased.

Enesetunne aina parem

Lilian soovitab flirti taimetoiduga alustada sellest, et lisate toidusedelisse tasapisi isuäratavaid taimseid roogi ja asendate tavapärase algmaterjali paremaga. Näiteks küpsetate kookos­õliga, sest selle kuumutamisel ei teki transrasvu. Või eelistate täisteratooteid. Sööte rohkem värsket kraami ja asendate salatites juustu puuviljaga.

Ka õunad või pirnid teevad salati maitsele ainult head, nagu kuivatatud viigimarjad või rosinadki. Ning miks mitte lehmapiima asemel maitsta pähkli- või seemnepiima. Häid taimetoiduideid võib noppida Itaalia ja India restoranidest või kokaraamatutest, teab Lilian.

Kui aga lihaisu enam pole, asendage see algatuseks läätse- ja kikerherneroogade, ubade, araabiapärase hummuse ja falafelidega.

Veel rohkem julgust kogunud maitsku taimseid viinereid ja vorsti, kanakroketeid meenutavaid tofupalle või -kotlette, sojahakkliha – sellest saab suurepärast chili con carne’t. Uskuge, maitse päris lihast suurt ei erine!

Fotograaf meenutab, et kord telliti sõpradega restoranis tofutoitu, mis maitses täpselt nagu liha – ehmatus oli nii suur, et äärepealt oleks seltskond kelnerit vale toidu toomises süüdistama hakanud.

Muide, esimesed liha kõrvalejätmise katsetused tegi Lilian kunagi just kevadväsimuse ajal ja võib omast kogemusest öelda, et enesetunne läheb kergemast toiduvalikust kindlasti klaarimaks.

Alustuseks loobus ta punasest lihast ja tundis end päev-päevalt paremini. Magas sügavamalt ja puhkas end välja vähemate unetundidega. Uuest energiast tiivustatuna otsustas ta kuu aega hiljem lihast üldse loobuda. Algul eksperimendi mõttes ja vaid üheks suveks.

Esimesed paar nädalat tunduski taldrik ehk igavam, sest kõiki võimalusi-ahvatlusi ju ei teadnud. Kui aga enesetunne muutus üha paremaks ja menüü mitmekülgsemaks, ei tulnud liha enam meeldegi. Kuid lihavabast suvest saati pole ta enam kordagi liha söönud.

«Kui kolme aasta eest oskasin teha umbes paarikümmet toitu, siis  nüüd juba paarsada,» kirjeldab Lilian, kuis ka tema kokandusoskused on taimetoitluse, hiljem toorveganlusega hoogsalt kasvanud, eriti eksootiliste köökide osas.

Näiteks ilma avokaado, toorkakao ja imemaitsva tooršokolaadita ega ka marjade või puuviljadeta ei kujutaks ta enam oma toidulauda ette – eriti puuvilju kulub tema majapidamises hiigelkogustes. Ka toortatar on mõnus leid, millest saab maitsvaid hommikusöögipudinguid.

Tema kõige tavalisemasse päevamenüüsse kuulub mõni vitamiinirikas puding, mitu smuutit, vahepalaks puuviljad, kindlasti veel salat koos  sooja toidu, näiteks supi, voki, pasta, aurutatud köögiviljade, hummuse, kuskussi, falafelide, kinoa ubadega.

Blender pliidi eest

Tegelikult on kogu tema pere praeguseks taimetoitlased. Erinevalt Lilianist söövad mees ning kahe ja poolene tütar Natasha ka maamune – mehe vanemad kasvatavad kanu.

Mees otsustas naise lihavaba suve katsega liituda paari päeva pärast, kui oli vaadanud filmi loomade tööstuslikust kasvatamisest.

Liliani ennastki pani esimest korda taimetoitlusele sügavamalt mõtlema sõbrannade vestlus, kus kiideti lihasöömist ja arutleti, kas oldaks liha nimel valmis ise loomi tapma – ta taipas, et sõi liha lihtsalt harjumusest ja arusaamast, et nii peab. Asja uurides selgus, et mitte igal pool maailmas ei tarvitata liha ega piima ja alati ei pruugi see ka kõige tervislikum olla...

Ta on end ses osas kõvasti harinud, lugenud uuringuid ja teadusartikleid – kas või Harvardi ülikooli kodulehelt leiab palju uut infot tervisliku toitumise kohta. «Õpin iga päevaga juurde. Pere tervis on ju suur vastutus,» ütleb Lilian.

Tütar Natasha sõi lastearsti soovitusel liha kuni kaheseks saamiseni. Nüüd on aeg-ajalt menüüs kala. Igatahes on Liliani sõnul lapsest saanud justkui gurmaan, kellele kõik uus on huvitav.

Kaheselt oli tema lemmiktoit läätse-kookose supp, praegu maitsevad valgurikkad spirulina vetika pulbriga smuutid. Üks neist koosneb banaanist, apelsinist, spirulinast ja veest. Maitse on magus ja puuviljane, kuid värv tänu spirulinale tumeroheline.

Üks tütre meelishommikusööke on aga vägagi «toorpower»: leotatud ja idandatud ökopoe tatar, mille väikese iduotsaga teradest saab koos maasikate ja banaani või mustikate ja kakaoga blenderis imehea eine kokku vuristada.

Samadest tatraidudest koos banaani, vanilli ja paari datliga võib miksida ka joogi, mis maitseb paremini kui jogurt ja milles keegi tatart ei aimakski.

«Muide, blender on minusuguse toortoitlase köögis sama tähtis kui teistele pliit,» nimetab fotograaf ühe oma tähtsama köögiriista.

Nii et kui Liliani taimeroogi kokku miksima asute, on parimaks abivahendiks blender ehk kannmikser. Vaja läheb ka köögikombaini ja vana head kohviveskit. Kõiksugu eksootilisi koostisaineid leiate ökopoodidest.

Kergemalt

Taimetoitlase pisiaabits:

•    Vesi! Alusta päeva klaasi veega. Tervislikumale toidule üle minnes hakkavad kehas vabanema jääk­ained, mis tuleks välja loputada.

•    Söö palju värsket puu- ja juurvilja, isu järgi pähkleid, seemneid ja idusid. Siis ei pea muretsema, et kehal millestki puudu jääb.

•    Suurepärased taimsed valguallikad on oad, idud, läätsed, värske roheline salat, seemned, pähklid, spirulina vetika pulber. Rauda leidub muu hulgas spinatis, kuivatatud ubades, toorkakaos.

•    Suhkru asemel võta tervislikumad datlid, agaavisiirup, mesi, palmisuhkur.

•    Kui teravili, siis täistera.

•    Küpsetamisel eelista kookosõli, mille kuumutamisel ei teki transrasvu.

•    Talvel saab energialisa vitamiini- ja mineraalirikkast spirulina vetika pulbrist, goji-marjadest, toorkakaost, maca pulbrist, chia seemnetest vm. Inglise keeles kutsutakse seda superfood’iks.

Kreemikoogid

Väike sissejuhatus toorkookide maailma. Võib teha väikestes vormides või ka suure koogina. Pähklikreemist võib valmistada kergema variandi, asendades kookosõli banaaniga, lisada rohkem vett ja maitsestada laimi, sidruni või toorkakaoga.

Põhjaks:
•    2 kl mandleid
•    1 tl meresoola
•    2 klaasi seemneteta datleid

Pähklikreemiks:
•    2 kl india pähkleid, leotatud kuni 12 tundi
•    3 sl kookosõli
•    2 sl alkoholivaba vanilliekstrakti
•    1 kl vett

Põhjaks vala koostisained köögikombaini ja purusta tükiliseks massiks. Segu on valmis, kui see muutub sõrmedega kokku surudes kleepuvaks. Koogikeste vormimisel on abiks nt toidukilega vooderdatud muffinipann. Suru pähklimass paksema kihina vormi põhja ja külgedele, et tainasse ei jääks mõrasid. Pane külmkappi tahenema.

Vurista blenderis kreemi koostisained ühtlaseks, tõsta see pähklipõhjadele ja kaunista lemmikmarjade või puuviljaviiludega.

Sabji

See on indiapärane templiroog, milles kasutatakse tavaliselt toorjuustu, kuid Liliani kartmatud sõbrad leiutasid vegani versiooni, asendades juustu banaaniga. Maitseb fantastiliselt!  
•    veidi kookosõli
•    0,5 tl musti sinepiseemneid
•    2 värsket tšillikauna
•    1 tl purustatud ingverit
•    2 loorberilehte
•    1 tl kurkumit
•    1 tl jahvatatud koriandrit
•    1 tl jahvatatud kaneeli
•    4 kartulit
•    3 banaani
•    1 keskmine lillkapsas
•    1–2 peotäit india pähkleid
•    1 tl soola
•    0,5 tl garam masala maitseainet
•    2 sl hakitud värsket koriandrit või peterselli
•    6 dl kuuma vett

Kuumuta õli keskmisel kastmepannil, lisa sinepiseemned ja kata kaanega. Oota, kuni seemned hüplemise lõpetavad, lisa hakitud tšilli, ingver ja loorberilehed. Sega pool minutit.
Sega hulka kurkum, kaneel ja koriander ning kuum vesi. Lisa kuumust järsu keemiseni, siis keera kuumus maha ja jäta roog kergelt särisema.

Kuni maitseained õlis segunevad, prae teisel pannil tükeldatud kartul ja lillkapsas. Kartul prae korralikult läbi, lillkapsas pruunista kergelt. Lisa lillkapsas maitseainesegule, kata kaanega ja küpseta madalal kuumusel 5 minutit. Lisa kartulid ja sega läbi, küpseta veel 3 minutit, kuni kõik koostisained on läbi soojenenud.

Lisa banaanitükid ja india pähklid, lase veel minut haududa. Maitsesta soola ja garam masala’ga, raputa peale värsket koriandrit või peterselli. Serveeri riisi ja rohelise salatiga.

Chocomole

Teisisõnu šokolaadi guacamole – suurepärane kooslus rammusast avokaadost ja energiat andvast toorkakaost on üks pere lemmikumaid hommikusööke.

•    2 keskmist avokaadot
•    4 seemneta datlit
•    2 sl agaavisiirupit
•    2 suurt sl toorkakao pulbrit
•    0,5–1 tl tšillipulbrit
•    2 tl kaneeli
•    1/4 kl mandlipiima või vett

Pane kõik koostisained köögikombaini ja mikserda läbi. Vahepeal peata mootor ja kontrolli, et tekstuur oleks ühtlane. Vajadusel lisa mandlipiima või vett. Serveeri hommikusöögiks või vahepalaks. Võib kaunistada marjadega ja raputada peale kõrge valgusisaldusega kanepiseemneid.

Porgandisalat jõhvikakastmes

See salat on korralik vitamiinipomm ja tõhus rohi kevadväsimuse vastu.
•    500 g porgandeid
•    2–3 õuna
•    200 g jõhvikaid või pohli
•    1 suur sl mett
•    3–4 sl astelpajumarju

Riivi õunad ja porgandid käsitsi või köögikombainis. Valmista jõhvikatest ja meest kaste, purustades marjad kahvliga või blenderis. Sega riivitud õun ja porgand kastmega ning lisa astelpajumarjad.

Mandlipiim

Hea, kui see on alati külmkapist võtta. Sobiv põhi smuutidele ja ideaalne ka müsliga. Lisate sellele marju või puuvilju ja ongi vitamiinirikas hommikusöök valmis.

•    u 2,5 dl mandleid, leotatud vees 6–12 tundi
•    u 7,5 dl vett
•    magustajaks agaavisiirupit, mett või 1–2 seemneta datlit
•    soovi korral näpuotsatäis soola ja veidi vanilli

Loputa leotatud mandlid hoolikalt (õhukest pruuni kihti mandlitelt eemaldada pole vaja) ning mikserda blenderis vee, magustaja ja maitseainetega kokku. Kurna läbi sõela.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles