Naiste rahulolu suhtega on seotud mehe empaatiavõimega

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tülid tulevad suhetes paratamatult ette. Värskest uuringust selgus, et naine ei soovigi seda, et mees tunneks ta valu, aga ta peab teadma, et mees vähemalt püüab seda mõista.

Ameerika psühholoogia liit tegi koostöös Harvardi meditsiinikooli ja Bryn Mawr kolledžiga uuringu, et selgeks teha, kui oluline on partneri tajutav empaatiline pingutus – kui palju kaaslane vähemalt üritab oma kallima tundeid mõista, vahendab Huff Post.

Uuringu tarvis tehti koostööd 156 heteroseksuaalse paariga, kes olid keskmiselt koos olnud kolm ja pool aastat. Selgus, et naistele oli rahulolu suhtega väga tugevasti seotud teadmisega, et partner üritab ning see ei mänginudki rolli, kas mees ka tegelikult naisest aru sai.

Uuringu autorid oletasid, et naised väärtustavad mehe pingutusi, sest see näitab mehe soovi olla suhtes tähelepanelik ja emotsionaalselt häälestatud.

Ka meestele oli see oluline, kuid nende rahulolu suhtega oli rohkem seotud sellega, et nad saavad aru, millal kallim on õnnelik. Teadlased selgitasid seda meeste hirmuga, et naise viha või stress võib ohustada suhet. Nad viitasid ka varasematele uuringutele, mis olid näidanud, et paare hoiab paremini koos see, kui usutakse, et partneri tunded ei ole negatiivsed.

Nad lisasid, et selle tõttu ei pea küll kaaslase eest oma tundeid varjama või mitte üritama tema tundeid siiralt mõista. Kuigi mehed ja naised kogevad empaatiat väga erinevalt, mõjub mõlemale poolele siiski väga hästi see, kui vähemalt üritatakse mõista.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles