Tõestatud: sisetunde usaldamine aitab langetada paremaid otsuseid

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA teadlaste värske uurimistöö kohaselt suudavad sisekaemust usaldavad inimesed tulevikku täpsemalt ette ennustada - mitmetes eksperimentides langetasid nad paremaid otsuseid kui kõhutunnet või südamehäält ignoreerivad inimesed.
 

Uurimistöö vältel osalesid vabatahtlikud paljudes erinevates eksperimentides, kus pidi ennustama paljude erinevate tulevikus toimuvate sündmuste tulemusi, näiteks laulu- ja spordivõistluse tulemusi, börsiindeksi tõusu või langust, erinevate kinolinale jõudvate filmide kassaedu ning isegi ilma, vahendab teadus.err.ee.

Miks aitavad tunded langetada paremaid otsuseid? Lisaks sellele, et inimesed tegelevad teadlikult ümbritsevast maailmast informatsiooni ammutamisega, jõuab inimeseni pidevalt suurel hulgal ka sellist infot, mida ta teadlikult analüüsida ega märgata ei jõua. Kui aga inimene peab langetama mingi otsuse, võttes kuulda ka südamehäält, siis tunnete tasandil saab inimene kontakti ka seni teadvustamata informatsiooniga, mis võib ülesande lahendamisel suureks abiks olla.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles