Huumor suhtes: kui partner tekitab piinlikkust

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled peol tundnud, et sinu kallima naljad on nii piinlikud, et tahaksid maa alla vajuda?

Küllap me oleme kõik tundnud kohmetust, kui seltskonnas annab üks partneritest kulmude ja silmavaatega teisele märku, et too peaks oma suu kinni hoidma, kirjutab psychologytoday.com.

Huumor on suhtes väga olulisel kohal, kuid huumorisoon peaks olema ka sarnane, olgu see siis kas tobedavõitu, must huumor, sarkastiline või midagi muud. Vaid siis toob see suhtesse ka rõõmu juurde. Huumori jagamine ja naljakad hetked loovad lõõgastunud ja armastava õhkkonna, mis mõjub suhtele väga hästi.

Mis on aga nende ebamugavate olukordadega, kui katsest nalja teha saab avalik häbi? Kansase ülikooli doktor Jeff Hall viis läbi uuringuid, mis näitasid, et partneritele valmistab kõige enam piinlikkust see, kui kallima huumor on agressiivne (ta on teiste vastu õel) ja kui ta huumor on ennasthävitav (ta teeb nalja enda puuduste üle).

Doktor Hall avastas, et sotsiaalsetele sündmustele on iseloomulik see, et näiteks peol tunneme me vastutust enda kaaslase eest ning muretseme selle pärast, kuidas meie partner teistele tundub. Näiteks, kui teed nalja selle üle, et oled palju juurde võtnud või pilkad midagi seoses oma suhtega, siis tunneb kaaslane piinlikkust, sest ka temast jääb halb mulje. Partnerid tunnevad vastutust teineteise tervise ja käitumise pärast.

Soovitusi

1. Sobivuse mõttes on hea, kui jagatakse sama tüüpi huumorit.

2. Kui su naljad on väga tobedad, ennasthävitavad või agressiivsed, siis hoia end avalikes olukordades tagasi, eriti kui partner ei jaga su huumorisoont.

3. Ära tee enda kulul selliseid nalju, mis jätavad mulje, et oled kehvas suhtes, lähed paksuks, oled halb seksuaalpartner või midagi muud sarnast. Su kallim tunneb end selliste asjade eest samuti vastutavana, nii et tegelikult naerad ka tema üle.

4. Ära unusta, et kui teed end teiste ees naerualuseks, siis võib ka kallim end halvasti tunda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles