Kuus näpunäidet, kuidas saada oma väärtusele vastavat palka

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inspektsioon tegi Eurexile ettekirjutuse.
Inspektsioon tegi Eurexile ettekirjutuse. Foto: SCANPIX

Tahad rohkem teenida? Väga paljud edukad naised ei tööta raha nimel. Siiski nõuavad nad õiglast palka väga lihtsalt põhjusel: nad on seda väärt.

Läbirääkimisvõtteid ja oskust ennast kehtestada saab hõlpsasti õppida kas raamatute või kursuste abil, kuid kui plaanid palka juurde nõuda, kehtib lihtne tõde - pead ise tõesti uskuma, et oled seda väärt, kirjutab Forbes. Ilma selle teadmiseta ei jätku sul häbitust ja enesekindlust, et teisi endas veenda.

Kahjuks ei oska paljud naised end väärtustada. Nad müüvad oma aega ja teadmisi väga odavalt, sest ei usu, et on rohkemat väärt.

Ka paljud kõrgepalgalised naised on tunnistanud, et kahtlesid alguses endas, kuid ei laskud sel end takistada. Need naised kasvatasid enesekindlust seeläbi, et sundisid end pidevalt rohkemat nõudma ja keelduma, kui vaja - hoolimata hirmust, ebakindlusest, põlvede värinast ja südame puperdamisest.

Järgi neid nõuandeid, et tõsta oma väärtust.

1. Mõtle suurelt. Seejärel mõtle veelgi suuremalt. Enamik meist piirab pahaaimamatult oma sissetulekuid, sest ootused on liiga madalad. Seda tuleb ette eriti naiste seas. Mõelda tuleks sellele, mis su teenused tegelikult väärt on, mitte eeldada, mida turg talub.

2. Uuri maad. Üks suurim viga, mida naised palgaläbirääkimistel teevad on see, et nad võtavad õhust mingi suvalise väikese numbri, sest ei tea, kui palju tegelikult sel alal palka saadakse. Nutikamad uurivad tausta ning siis küsivad rohkem, et oleks ruumi manööverdada.

3. Ole algatusvõimeline. Too reaalseid tõestusi, et sinust on kasu. Võib-olla säästsid ettevõtte raha või oli sul häid ideid, mis tõid kõvasti sisse? Iga kord, kui võtad endale suurema vastutuse, saad väljakutsega edukalt hakkama või viid läbi positiivseid muutusi, siis dokumenteeri seda. Arvestuse pidamine on väga efektiivne meetod, kuidas ettevõttele oma väärtust tõestada.

4. Igapäevased kinnitused. Kinnitused on igapäevased väited, mida öeldakse nii, nagu väidetav oleks juba juhtunud. Näiteks: «Ma olen enesekindel, et küsida seda, mida ma soovin» või «Ma väärin rohkem raha oma ellu». Pane need laused omale suurelt kirja ja lausu neid tihti ka valju häälega.

5. Esita endale väljakutseid teistel aladel. Teistel elualadel pingutamisel on pulseeriv efekt. Kui sa ei suuda end pakkuda täitma seda keerulist ülesannet või küsida suuremat palka, siis mine kunstiringi või jookse maratoni. Kõik, mis asetab sind mugavustsoonist välja, tõstab enesekindlust ja eneseväärtust.

6. Käitu, nagu oleksid julge. Suure palga küsimine eeldab tugevaid närve, mida paljudel sel hetkel ei ole. See, et sa sel hetkel end väga kindlalt ei tunne, ei tähenda, et sa ei võiks seda teeselda. Isegi kõrgepalgalised on oma väärtuses kahelnud, kuigi ülejäänud maailmale tunduvad nad kõigutamatud. Pealegi, kui käitud nii, nagu sa oleksid palju väärt, veenad selles peale teiste lõpuks iseennastki.

Proovi neid nõuandeid ja tunned mõne aja pärast, kuidas suhtumine iseendasse hakkab muutuma. Suurema palga küsimine ei ole midagi sellist, mida sa võiksid teha. Sa pead seda tegema, sest oled seda väärt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles