Helikeskkond mõjutab seda, kuidas inimene tajub toidu maitset

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaverimuusika teeb toidu magusamaks.
Klaverimuusika teeb toidu magusamaks. Foto: SCANPIX

Briti teadlased avastasid, et olenevalt sellest, millist muusikat inimene söömise ajal kuuleb, tundub toit tema jaoks kas magusam või mõrum.

Oxfordi ülikooli psühholoog Charles Spence viis oma viimases uuringus läbi katsed, kus inimesed hindasid veinide ja šokolaadide abil seda, millised aroomid ja maitsed sobivad kokku erinevate muusikaliste helidega, vahendab teadus.err.ee.

Tulemused näitasid, et kõrgemaid helisid ja klaverimuusikat seostatakse magusate maitsetega ning madalaid helisid ja vaskpuhkpille seostatakse mõrude maisteeelamustega.

Pärast korraldas Spence testi uurimaks seda, kuidas inimesed hindavad iirise maitset erinevates helikeskkondades ning selguski, et kuigi inimestele pakuti täpselt sama maiust, hindasid nad seda kuuldud helide taustal kas magusamaks või mõrumaks.

Arengupsühholoog Daphne Maureri sõnul teevad meie meeled rohkem koostööd, kui me oleme harjunud uskuma ning muusika ja maitse vahelisi seoseid uurinud töö viitab sellele, et me kõik oleme teatud määral ilma enese teadmata sünesteesiast mõjutatud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles