Lapsed ja distsipliin: vanema sõnad ja teod ei jää lapsel märkamata

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lastepsühholoog Jennifer A. Powell-Lunder selgitas, et see, kuidas vanemad lapse juuresolekul käituvad, on ülioluline. Vanemad on lapsele superkangelasteks. Kui nad on negatiivsed või agressiivsed, siis järgivad lapsed nende eeskuju.

Kanadas tehti uuring, mis näitas, et laksu andmine ja füüsiline karistamine võib põhjustada vaimse tervise häireid ja aeglasemat kognitiivset arengut, vahendab galtime.com.

Kuidas siis lapsi distsiplineerida? Erinevad uuringud viitavad, et kõige positiivsemate tulemustega kasvatusmeetodid on need, mis seavad küll piiranguid, kuid samas ka soodustavad arutelu, läbirääkimist ja mõistmist. Positiivse kasvatuse võtmesõnaks on järjepidevus. Tõlge: ära ähvarda, kui sa ei ole valmis öeldut täide viima.

Kõige efektiivsem meetod reeglite seadmiseks on see, kui need hõlmavad kogu pere.

  • Tööta reeglid ja tagajärjed välja koos lastega. Sel moel saavad lapsed reeglitest paremini aru ja võtavad need kergemini omaks.
  • Sinu ülesandeks on automaatselt ja järjepidevalt rakendada neid tagajärgi, kui reegleid rikutakse.
  • Oluline on lapsele selgitada, mida reeglid tähendavad. Näiteks: kui tahad, et laps koristaks oma toa ära, siis tee täpselt selgeks, mida sa talt ootad. Võid üllatuda, kui erinev arusaam teil tulemusest on.
  • Vanemad peavad olema ühel meelel. Arutage ja otsustage omavahel asjad selgeks enne, kui lastega räägite, sest on väga oluline, et te oleksite ühel nõul. Kui üks vanematest õõnestab lapse ees reeglit või kahte, seab see kogu protsessi kahtluse alla.
  • Näita ka ette seda, mida õpetad. Lapsed õpivad õiget käitumist eelkõige oma vanemate pealt. Kui libastudki (me kõik teeme seda aeg-ajalt), siis ole oma laste vastu aus. Me teeme küll kõik vigu, kuid oluline on ka see, kuidas me siis käitume ja mida ette võtame. Oma käitumisega annad lastele väga hea ja elulise õppetunni.

Oma lapse elus oled just sina kõige olulisem inimene. Kõik, mis sa ütled ja teed, on oluline. Laste õnne ja tervise tagad siis, kui töötad koos oma lastega, et luua struktureeritud ja etteaimatav elukeskkond.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles