Juba kerge janu teeb tujukaks

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treenides võib tekkida veepuudus.
Treenides võib tekkida veepuudus. Foto: SCANPIX

USA teadlased on jõudnud oma katsete käigus järelduseni, et juba kerge vedelikupuudus (keha normaalse veesisalduse 1,5-protsendiline kahanemine) mõjutab inimese tuju, energiataset ja võimet selgelt mõelda.

Katsete käigus kõndisid terved ja aktiivse eluviisiga katseisikud dehüdratsiooni saavutamiseks jooksulindil ning mõõtmistele eelneval õhtul jõid nad mõõdukalt vett, vahendab teadus.err.ee scienceblog.comi.

Mõõtmiste ühe osana tuli katseisikutel teha ka rida teste, mis mõõtsid nende keskendumisvõimet, reaktsioonikiirust, mälu, õppimis-, argumenteerimis- ja tähelepanuvõimet.

Naiste puhul ilmnes, et vedelikupuudus tekitas neil peavalusid, väsimust ja keskendumishäireid ning testiülesanded tundusid neile raskemad kui siis, kui veepuudust polnud.

Meestel esines janu puhul samuti vaimset pingutust nõudvate ülesannete täitmisel raskusi, ka kurtsid nad kerge janu puhul väsimust, pingeid ja ärevust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles