Tervisele kõige ohtlikumad töökohad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljutine Lõuna-California uuring leidis, et mõned populaarsed ja ohutuna näivad tööd nii head ja kasulikud tervisele polegi, kirjutas huffingtonpost.com.

Uuring vaatles 2000 noort investeerimispankurit, kes töötasid 80 kuni 120 tundi nädalas (tööle mindi 6 kandis hommikul ja lahkuti südaööl). Uurijad leidsid, et mõne aja möödudes oli neil noortel inimestel suurenenud risk terviseprobleemidele. Näiteks alkoholismile, artriidile ja Chroni tõvele. Samuti oli neil suurenenud oht vaimsetele tervisehädadele ja läbipõlemisele, sest nende töö oli väga muutuv.

Eelmisel aastal Concordia Ülikoolis läbi viidud uurimus leidis, et töö juures esinev stress muudkui kasvab ja kuni 26 protsenti stressirohkete töödega inimestest olid kokku puutunud terviseprobleemidega.

Üks teine eelmisel aastal tehtud ja ajakirjas Occupational and Environmental Medicine avaldatud uurimus tõdes, et alamaksmine ja väheste toetustega töö on sama masendav kui töö puudumine.

On arusaadav, et arved vajavad maksmist, kuid mida teha, kui töö tekitab nii vaimset kui ka füüsilist pinget ja probleeme? WebMD soovitas pöörata tähelepanu sellele, et töönädalal oleks magamise ja töötamise vahel natukenegi vaba aega, mida oleks võimalik veeta koos sõprade või kallimaga. Või hoopis jõusaalis.

«Uuringud näitavad, et füüsilise treeningu tegemine aitab end erksana hoida,» ütles psühholoogiaprofessor Robert Brooks. «Ma olen märganud, et kui ma loobun trennist töö pärast, siis pole ma üldse nii ergas ja tegutsemisaldis.»

Need, kes vähemalt kaheksa tundi päevas istuvad, on suurenenud diabeediriski ja vähiohuga. Et kontorilaua taga tervislik olla, võib seal erinevaid harjutusi teha ja nippe kasutada. Kõige tavalisemateks on koosolekutel püsti seismine, regulaarselt enda venitamine ning lifti asemel treppidest käimine.

Nüüd toome teile välja seitse tööd, mida on seostatud kõige rohkem füüsiliste ja vaimsete tervisehäiretega.

1. Seisvad tööd (näiteks õpetaja) ja artriit

2. Sõdurid ja stress

3. Tantsijad ja lahutus

4. Ehitustöölised ja kopsuhaigused

5. Isiklik hooldaja ja depressioon

6. Vahetustöölised ja uneprobleemid

7. Ületunni tegijad ja depressioon

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles