Miks valis arenenud maailm monogaamia?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuringu kohaselt kaasneb mitmenaisepidamisega karm meestevaheline võitlus vähema hulga vallaliste naiste pärast ning sellega seonduvalt esineb polügaamsetes ühiskondades ka rohkem vägistamist, inimrööve, mõrvu, laste väärkohtlemist ja muid kuritegusid.
 

Ehkki kunagi oli mitmenaisepidamine levinud 85 protsendis ühiskondades, on viimastel sajanditel toimunud monogaamia globaalne võidukäik domineeriva abieluvormina, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

«Me soovisime välja selgitada, miks on monogaamsed ühiskonnad olnud viimase paarisaja aasta jooksul majanduslikult edukamad ning miks on paljud polügaamsed ühiskonnad muutunud moderniseerumise käigus monogaamseteks,» ütles Peter Richerson California ülikoolist.

Kuritegevusstatistika näitab, et vallaliste meeste seas esineb vägivaldset ja kuritegelikku käitumist ebaproportsionaalselt palju. Kõige rohkem paistavad selles osas silma madala sotsiaalse staatuse ja kehvade abieluväljavaadetega vallalised mehed.

Tänapäeval esineb mitmenaisepidamist veel mõnedes Aafrika, Aasia, Lähis-Ida ja Põhja-Ameerika piirkondades. «Monogaamse abielu võidukäik on kummaline ka seetõttu, et mitmenaisepidamist praktiseerib peamiselt majanduslik ja poliitiline eliit, kelle võimuses peaks olema seda tava kaitsta,» märkis Richerson.

«Näiteks Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma tunneb uhkust, et tal on mitu naist.»

Richerson osutab siiski, et see, mis on hea mitmenaisepidajale, ei pruugi olla kasulik ülejäänud ühiskonnale. «Meie uurimistulemused näitasid, et monogaamse abielu kehtestamisest saab ühiskond suuremat netokasu, sest vähenevad polügaamse ühiskonnakorraldusega kaasnevad sotsiaalsed probleemid,» selgitas ta.

Ajakirjas Philosophical Transactions of the Royal Society avaldatud uuringu järgi suurendab monogaamia seadusega kehtestamine pikaajalist planeerimist, majanduslikku efektiivsust, säästmist ja lastesse investeerimist. Energia, mis meestel kulus varem naise otsimisele, kanaliseeritakse ümber isakohustuste täitmisele.

Monogaamia parandab märkimisväärselt ka laste heaolu - vähem lapsi jääb vanemliku hoolitsuseta ning vähem esineb ka laste väärkohtlemist, õnnetussurmasid, mõrvu ning peretülisid. Selle põhjuseks on monogaamiaga kaasnev suurem vanemlik hoolitsus, väiksemad majapidamised ning veresidemete rolli suurenemine leibkondade moodustamisel.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles