Polügaamia plussid mosleminaiste silme läbi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirja Eesti Naine jaanuarinumbris rääkisid kolm moslemist eestlannat oma loo abielust meestega, kel on lisaks neile veel naisi. Eesti moslemite ajakiri Iqra on polügaamiast pikemalt kirjutanud ning toob ühes eelmise aasta numbris välja Eesti moslemite hinnangud sellele.
 

Milleks on polügaamia hea? Või on see halb? 

♥ Miks see hea on? Hmm ... pere hoiab tegelikult väga kokku, lapsed mängivad, õpivad jne koos. Kuid igas heas on ka midagi halba. Näiteks oma kogemustest tean, et naised hakkavad omavahel võistlema, et olla mehele rohkem meelepärane ja millegagi rohkem silma paista.

♥ Moslemid ei taha lahutada. Mehed ei taha, et nende lapsed oleksid nendest «lahutatud». Nad tunnevad ennast vastutavana ka esimese naise eest, kuigi abielu võib olla täiesti untsu läinud. On palju põhjuseid.

♥ Hea on sellepärast, et naisi on rohkem ja häid mehi vähe.:) Mõnes riigis, nagu araabia maades, on see lahutatud naistele ja haigetele lastetutele naistele ainus võimalus peres elada. Ja kui mees on õiglane ja käitub vastavalt islami reeglitele, siis võib see naistele ka positiivset tuua, kuna ka kõik kohustused on jagatud.

♥ Mehe seisukohast on kahe naise pidamine väga raske. Mu mees ei valiks kunagi seda vabatahtlikult, oleks ta esimest naist paremini valinud. Rahaliselt on väga raske ja pere igapäevased nõudmised koormavad. Ainult väga rikas mees vist naudiks täiega mitut naist. Iga abieluga ja naisega kaasnevad situatsioonid, nõudmised, probleemid ja kui korrutada see veel kahega, kolmega, neljaga, siis ei ole see mitmenaisepidamine ei lust ega lillepidu.

♥ Polügaamia lahendab teatud ühiskondlikke probleeme. Näiteks tänu sellele korjatakse sõjajärgselt kõik lesed ja orvud kellegi hoole alla; väga suure sugutungiga mees ei pea pidevalt oma esimest naist ahistama, vaid võib oma vajadusi mitme naise vahel jagada, lastes kõigil normaalset elu elada ja hingata; naise tõsise haiguse ja näiteks võimetuse korral oma ülesandeid täita ei teki mehel vajadust naisest lahutada ja uut võtta jne.

Need kõik on n-ö klassikalised plusspunktid, kuid minu meelest väga oluline on ka aspekt, et polügaamses abielus naine on mingis mõttes palju iseseisvam ja palju vabam. Olgu mees kui asjalik tahes, ta on naise jaoks ikkagi «veel üks laps», kelle eest hoolitseda, kellele süüa teha, keda motiveerida jne. Kui mehel on mitu naist, on naisel selle võrra oma mehega vähem tegemist ja ta võib keskenduda ka millelegi muule (näiteks oma karjää- rile), ilma et keegi teda hoolimatuses süüdistaks.

Usun, et polügaamia oleks väga heaks lahenduseks naistele, kes soovivad veidi rohkem vabadust või kes on individualistlikumad ja vajad rohkem aega iseenda jaoks.

Milleks polügaamia halb on? Ma usun, et ainus, kuid väga suur halb asi polügaamia juures on naise armukadedus – väga raske on oma armastatud meest kellegagi jagada. Paljude jaoks lausa võimatu.

Millises olukorras ei ole polügaamia õigustatud?

♥ Polügaamia ei ole õigustatud olukorras, kus seda naisele (ükskõik, kas esimesele või järgmistele) peale surutakse. See peab olema vabatahtlik. Ja islami seaduse järgi see ongi vabatahtlik – naine ei ole kohustatud jääma oma mehega abiellu, kui mees tahab võtta teise naise ja naine ei ole sellega nõus. See on üks põhjuseid, millega naine kindlasti lahutuse saab. Põhjuseks ei saa seda kasutada juhul, kui naine abielluski mehega, kellel juba oli enne naine/naised.

♥ Ei ole õigustatud, kui mees ei käitu võrdselt või tal pole võimalik kaht pere võrdselt üleval pidada. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles