OHTLIK AMPS ⟩ 5 toiduainet, mis organismis põletikutaset kergitavad (2)

Triin Sepp
, kaasautor
Copy
Ettevaatust – mitu tavalist toitu võivad tekitada kehas põletikku.
Ettevaatust – mitu tavalist toitu võivad tekitada kehas põletikku. Foto: Shutterstock

Aastalõpul tahaks olla sale, sire ja iseenda kõige säravam versioon. Kuid selle plaani võib nurja ajada ka kõige pisem põletik kehas. Ja põletiku tekitamisele aitab kaasa mitu tavalist toiduainet meie laual. 

Toit ja selle koostis võivad tekitada meis väga palju segadust. Kas tõesti peaks iga hinna eest gluteeni vältima? Või kahe suupoolega avokaadot pistma? Üks on igatahes kindel – mitte keegi ei soovi, et tema keha põletikutase kõrgel oleks.

Paljude inimeste jaoks algab põletikuliste protsesside vältimine justnimelt toidust. Kuigi erinevaid taktikaid on palju, seisneb üks parimaid ikkagi selles, et sa lihtsalt sööd vähem neid toite, mis su kehas põletikku esile kutsuvad. Nüüd jagab toitumisteadlane soovitusi, milliseid toite sellest lähtudes oma menüüs vähendada tuleks.

«Põletiku abil võitleb keha kõige sellega, mis võib talle kahju teha. Näiteks on sellised pahalased nakkused, haigused, vigastused ja mürkained,» ütleb dietoloog Tracy Lockwood Beckerman. «Kui su keha on rünnaku all, vabastab ta kemikaale. Need tekitavad vastukaja immuunsüsteemis, mis omakorda põhjustab kudede paistetuse. Paistetus nii-öelda lõikab ära ligipääsu rünnaku alla sattunud või nakatunud kehaosadesse, et vältida pahalaste edasist levikut organismis.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles