VIDEO ⟩ Maailma parim Eesti tippkokk: «Toit pole ainult kartulid ja liha!»

Madis Kartau
, Kodustiil.ee toimetaja
Copy

Bocuse d'Oril ehk kokkade olümpial Eestit esindanud tippkokk Artur Kazaritski saavutas seal hiljuti seitsmenda koha – nii kõrgele kohale pole veel ükski teine Eesti kokk platseerunud. Korraks kodumaale naasnud Artur kutsus meid Gloria restorani oma kulinaarsete šedöövritega tutvuma ja ühte neist ka omal käel valmistama. Kas ma suutsin tippkokaga sammu pidada? Videos selgub tõde!

Artur tervitab meid laia naeratusega Gloria uksel ning kutsub sisse. Mees on Eestist pikalt ära olnud ning keel on natukene roostes. Teineteise paremini mõistmiseks otsustasime vestelda inglise keeles. Pean tunnistama, et pole Gloria restoranis varem kunagi käinud. Lihtsale maapoisile tekitavad valge laudlinaga restoranid ärevust. Ei oska õigesti ei istuda ega astuda, võtan parem putkast burksi ja söön seda. 

Gloria treppidest üles kõndides Artur räägib, et alustas kokateekonda Sillamäe ametikoolis, kuid enne esimese õppeaasta lõppu kolis ta Tallinna, et kooli kõrvalt tööl käia. Tööle Artur sai. Esimeses töökohas valmistas ta väga lihtsaid roogi – põhiliselt kartulit ja liha. Ajapikku hakkas Artur mõistma, et toit ei ole ainult kartulid ja liha. Toit on kunst, mil pole piire. Kool sai tal lõpetatud ning edasi läks tulevane tippkokk maailma avastama, et oskuseid täiendada ja uute inimestega tutvuda.

Ümbermaailmareis viis Arturi Itaaliasse, Jaapani, Soome, Ühendkuningriiki ja Norra. Praegu on ta paikseks jäänud aga hoopis Taani, kus tal on kaasa ja väike laps. Taanis on Artur elanud kuus aastat ning terve see aeg töötanud restoranis Geranium, mida peetakse põhjamaade parimaks. Aastast 2018 täidab ta seal tegevkoka rolli.

Bocuse d'Orile sattus Artur enda sõnul spontaanselt. Tehti pakkumine ja ta oli nõus. Esmalt tuli tuul alla teha Eesti kokkadele kohalikus eelvoorus. Sealt edasi tuli rinda pista teiste Euroopa kokkadega finaalvõistluse kvalifikatsioonivoorus. Alles siis pääses Eestit esindanud kokk prestiižsele Bocuse d'Orile. Kogemus olevat olnud põnev ja õpetlik, kuid tahtmist seda niipea uuesti teha Arturil ei ole. Selle asemel veedaks ta rohkem aega oma perega. 

Gloria kööki jõudes hakkab Artur kaamerameeste objektiivide vaatevälja koristama ja räägib, et võistlus koosneb kahest osast. Traditsiooniliselt keskendub üks neist kalale ja teine lihale. Kuid viimastel aastatel on võistluse organisaatorid loomingulisemad olnud ning soovivad, et võistlus peegeldaks ühiskonnas toimuvat. Seekord tuli kokkadel žüriile esitada take-away komplekt ja vaagen, mille põhikomponent oli veiseliha. Põhjus, miks sel aastal take-away komplekt esitada tuli, on Arturi sõnul ilmselge. Restoranid on pidanud pandeemia oludega kohanema ja toidu kaasa müümisest pole ka Michelini tähega premeeritud asutused pääsenud.

Arturi take-away komplekti keskmeks oli tomat ning koosnes eelroast, pearoast ja magustoidust. Just selle esimese valmistamist tippkokk mulle näitaski. Teise komplektina esitas Artur žüriile roa suurel kandikul, mille keskmeks oli veise õlatükk. Lisaks ootas žürii, et kandikul esitletud roog oleks inspireeritud koka kodumaast, mis oli Arturi sõnul väga huvitav nüanss.

Nüüd oli aga aeg käed puhtaks pesta ja üht Arturi nüüdseks maailmakuulsat rooga valmistada. Vaata videot, kuidas ma sellega hakkama sain!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles