Kas La Palma saart tasub praegu külastada?

Naine
Copy
Turistid La Palma saarel purskavat vulkaani vaatamas.
Turistid La Palma saarel purskavat vulkaani vaatamas. Foto: Emilio Morenatti / Scanpix

La Palma tõusis rahvusvaheliselt huviorbiiti, kui 19. septembril hakkas purskama Cumbre Vieja vulkaan. Praeguseks on La Palmast saanud populaarne päevareiside sihtpunkt turistidele, kes soovivad aktiivselt tegutsevat vulkaani oma silmaga näha, kirjutab Trip.ee.

Vulkaaniturism on võtnud juba sellised mõõtmed, et vaatluskohtadesse viivad teed on kohati autodest umbes. Soov näha loodust tegutsemas on ühtlasi tekitanud küllalt vastuolulisi seisukohti.

Ühest küljest on inimeste soov tegevvulkaani oma silmaga näha arusaadav – ebatavalised asjad alati tõmbavad. Teisalt võiks olla teadlik järgmistest asjadest:

  • Cumbre Vieja vulkaanipurskes oma kodud kaotanud inimestele ei tundu pinnapealne huvi nende tragöödia vastu just kõige meeldivam.
  • Laavavoolud on tekitanud La Palma banaanikasvatusele juba vähemalt 100 miljoni euro eest kahju. Kontekstiks: banaanikasvatus moodustab poole saare majandusest.
  • Vulkaaniturismist jääb kohalikele raha minimaalsest, põhiosa vulkaanihuviliste makstavast rahast läheb Tenerife reisikorraldajatele.
  • Turistid, kes peatuvad La Palma saarel, on majutuse hinnad üles ajanud, sest lisaks nõudluse kasvule on vulkaanilise tuha tõttu osad hotellid suletud. See teeb kohalikele, kes on vulkaanipursete tagajärjel oma kodu kaotanud, ajutise majutuse leidmise raskemaks ja kallimaks.
La Palma.
La Palma. Foto: Emilio Morenatti / Scanpix

Cumbre Vieja rahunemise märke ei näita ja pole ka märke, et vulkaaniturism La Palmale võiks lähiajal lõppeda. Igaühe otsustada on, kui eetiline see asjaolusid arvestades tundub. Kes soovib La Palma inimesi tõesti aidata, võiks Hispaanias või Kanaari saartel viibides osta kasvõi sealseid banaane. Neil on silt kirjaga «Plátano de Canarias» (Kanaaride banaanid) ning La Palma vulkaani pilt sõnadega «del volcano». Saarele oodatakse ka vabatahtlikke.

Pilte La Palma saart katvast tuhast näeb Gismodo.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles